Јабучни џем - укусни рецепти за зиму

Најсигурнији начин да се сачувају сви витамини у бобицама је да се направи џем од црне ароније

Црна аронија је бобица која је веома здрава. Помаже да се смањи притисак, прочисти крв и стимулише имуни систем. Најсигурнији начин да се сачувају сви витамини је прављење џема од црне ароније. Рецепти садрже разне опције за израду овог производа. Првобитно, црна аронија је донета из Канаде и коришћена као украсна биљка. Али захваљујући напорима Мицхурина, који су доказали љековитост плодова, постала је неопходан састојак у менију многих домаћица.

Аронија је бобица која је веома здрава. Помаже да се смањи притисак, прочисти крв и стимулише имунолошки систем

Конзервати овог производа могу укључивати различите компоненте: орашасти плодови, лимун, наранџа или цимет.

Састав ароније

Купина или аронија имају широку палету вриједних компоненти. Биљка се узгаја као прехрамбени производ и лијек.

Воће садржи фруктозу, каротен, пектинска једињења и витамине К, Ц, П и Е. Такође су укључене органске киселине, дијетална влакна и вода.

Јод, гвожђе, флуор и манган су присутни међу минералним компонентама.

Аронија је шампион у витаминима. Иода има 4 пута више него у огрозду и малини. Витамин Ц је упоредив са лимуном. Витамин Пвише од наранџа, јабука и црне рибизле.

Савет! Овај производ се препоручује особама које пате од болести кардиоваскуларног система и високог холестерола. Аронија помаже да се тело ослободи токсина и побољша вид.

Цхокеберри је првак у садржају витамина

Корисна својства

Средином 20. века црна аронија је званично призната као медицински састојак.

Ова бобица је цењена због својих корисних својстава:

  • Препоручује се у случају недостатка јода, чији је симптом замор тијела, крварење десни и апатија.
  • Пектини доприносе уклањању тешких метала и радиоактивних компоненти из тела, као и нормализацији функционисања система исхране и лечењу холециститиса.
  • Органски састојци помажу у бољем варењу хране.
  • Елементи у траговима омогућавају нормализацију функција кардиоваскуларног и нервног система.
  • Користи се као превентивна мјера за нормализацију притиска.
  • Пријем џема од љековитог бобица у зимском периоду помоћи ће да се избјегне сезонска авитаминоза.
Узимање џема из лековите бобице зими помоћи ће да се избјегне сезонски берибери

Тип! Не злоупотребљавајте заглављени производ овог производа под ниским притиском. Пошто доприноси његовом снажном смањењу.

Карактеристике кувања

Да бисте направили укусни џем, потребно вам јеПридржавајте се технике припреме:
За жетву, морате сакупити зрело бобице. У овом случају, потребно је сортирати размажено воће и уклонити лишће.

Берри има густу кожу, па је потребно прелити кипућу воду и бланширати је на неколико минута. Ово је учињено тако да је воће натопљено сирупом.

Черноплодку карактерише горак укус, па је за његову припрему вредно користити велику количину шећера.

Готово џем се разлаже у стерилизиране контејнере.

Укуснији препарат се добија додавањем наранџе, јабука и других плодова.

Черниј проне карактеризира горкого окус, тако да се за това потребна велика количина шећера. За празнине морате покупити густе, сјајне и глатке плодове. Производи са различитим мрљама је боље бацити.

Традиционални рецепт

Следећи састојци су потребни за израду једноставног рецепта:

  • шећер - 1,5 кг;
  • вода - 0,5 л;
  • одабрано воће ароније - 1,2 кг.

Количина воде зависи од укуса главног састојка. Ако волите адстригентан укус, онда можете узети 400 мл воде. За мекши производ треба узети више воде.

Прављење џема састоји се од следећих корака:

  1. Јагоде треба сортирати и опрати, као и уклонити стабљику.
  2. Бланширање се врши како би производ био мекан. У овом случају, сируп се пропуштапеел. Бобице се стављају у кључалу воду 7 минута.
  3. Да бисте припремили сируп, сипајте воду у посуду и сипајте у њу шећер, који би се требао отопити.
  4. Аронија се сипа у сируп и кува 15 минута.
  5. Охладити смешу пет сати.
  6. Затим се џем кува још 20 минута.
  7. Празнина се расклапа у стерилне лименке. Поклопци су запечаћени.
  8. Банке треба да се охладе на собној температури.
Количина воде зависи од укуса главног састојка. Ако волите адстригентан укус, онда можете узети мало мање воде

Савет! Нема потребе за мешањем вруће смјесе са жлицом. То ће оштетити бобице. Искусни кухари препоручују благо тресење посуде за кување.

Брзи рецепт

Петоминутне празнине су корисније од уобичајених, јер су подвргнуте мање топлотној обради. То штеди више витамина. Али таква деликатеса има краћи рок трајања, тако да треба да се чува у подруму или у фрижидеру.

Рецепт за брзо кување укључује 2 кг шећера и 1 кг бобица. Припрема се састоји од следећег:

  1. Плодови се мељу мешалицом или млином за месо.
  2. Мешавина је помешана са шећером и стављена на ватру.
  3. Потребно је кухати на лаганој ватри до кључања. Затим ватру треба ојачати и кувати пет минута.
  4. Мешавина се ставља у стерилисане посуде и покрива поклопцима.
  5. Посуде са производом се стерилизују 15-30 минута иролл ин.
Петминутни празни простори су кориснији од уобичајених, пошто се подвргавају мање топлотној обради

. За стерилизацију, тканина се шири на дно посуде. Затим се формирају банке са покривеним корицама. Вода се сипа у посуду најмање половину лименки и посуда се ставља на ниску ватру. После кључања, у зависности од величине посуда се стерилизују у различито време.

Карактеристике прављења џема

За заглављивање ће бити потребне следеће компоненте:

  • шећер - 1,2 кг;
  • вода - 1,5 чаше;
  • бобице - 1 кг.

Јагоде се додају у посуду. Напуњени су водом и запаљени. Под поклопцем, оскорушу треба напарити док се не омекша. Тада се воће брише кроз сито. Пире се претвара у посуду за кување, где се додаје шећер. Производ се кува на лаганој ватри.

Адвице! За очување мириса, боје и укуса празнине, пет минута прије завршетка кухања, додајте лимунску киселину.

Џем џем се користил в хладни зимни вече

Рецепти с дополнительними сусеством

Други плодови ће помоћи да се нагласи необичан укус бобичастог воћа.

С помосьу аблок

Слатко и кисело с киселим окусом, добија се џем од јабука са ароником. Рецепт има изванредну арому са нотама јабуке.

Требаће вам:

  • рован - 1 кг;
  • вода - 500 мл;
  • јабуке - 400 г;
  • шећер - 1,4 кг;
  • лимунску киселину и цимет у кашичици.

Бобичасто воће треба опрати и затим бланширати у кипућој води на неколико минута. Затим кратко ставите у хладну воду и пустите да вода исцури. Јам се припрема корак по корак:

  1. Сируп се скува из воде и шећера.
  2. Бобице се кувају у сирупу око пет минута и затим остављају на 4-6 сати.
  3. Јабуке се режу на кришке и кувају у кипућој води док не омекшају.
  4. Остатак шећера се додаје у посуду са оскорувом, а пола сата се кува.
  5. Затим се кришке јабуке прелију и кувају још 25 минута.
  6. Наливање лимунске киселине и цимета. Џем се кува још пет минута и разлаже у припремљену посуду.

Савет! Не заборавите на стерилизацију лименки и поклопаца. Раније су морали да кувају у лонцу са покривеном тканином на дну. Ако се након паковања производа планира додатна стерилизација, онда се банке могу залити кипућом водом.

Комбинациа с лимуном

Можете направити велики џем од ароније и лимуна. Празни рецепти садрже необичан састојак. Сличан производ се користи у медицинске сврхе. Посебно помаже код прехладе и васкуларне дистоније.

За припрему је потребно припремити:

  • бобица - кг;
  • шећер - 1,2 кг;
  • лимунов сок - 0,5 чаше;
  • вода - 2 чаше;
  • сок од воћа и бобичастог воћа - 1 чаша;
  • рум - 2 кашике. л
Други плодови помагат ће да се нагласи необичен окус на јагода

БерриПеците у рерни пет сати. Истовремено је боље затворити посуђе поклопцем. Говорећи сок се сипа и скува са водом и шећером. Затим се у добијени сируп додају бобице, рум и сок. Смеша се кува даље. Скоро на самом крају се додаје сок од лимуна и након пет минута пекмез се мора уклонити из врућине. Смеша се пакује у лименке и ваљане.

Адвице! Вруће тегле са било којим џемом треба преврнути, умотати у ћебе и оставити да стоје дан пре хлађења.

Оранге флавоур

Јам од ароније са наранџом има необичан укус. Рецепти могу бити допуњени састојцима као што су ораси или цимет.

Да би направили укусну канту, требаће вам:

  • црни плодови - 1 кг;
  • поморанџе -500г;
  • лимун - 300 г;
  • шећер - 2 кг;
  • ораси - 200 г.

Испране бобице морају бити искривљене кроз млин за месо. Наранџе за 10 минута се стављају у кључалу воду. Затим се лимуни и наранџе померају кроз млин за месо. Прво морате уклонити кости и исећи на кришке. Језгра су сломљена. Све компоненте су помешане и запаљене. Након што се мјешавина прокључа, мора се прокухати пет минута и одмах проширити по обалама и запушити.

Такав џем не само да јача имунолошки систем, већ помаже и код анемије.

Чак и ваљане и стерилисане тегле најбоље се чувају на хладном месту. Ово може бити складиште или подрум.

Јам не само да јача имунитет, него и помаже у лечењу анемије

Јам ће добити богат укус након додавања цимета. Да би се припремило празно, морају се саставити следеће компоненте:

  • плодови ароније - 1 кг;
  • шећер - 1,7 кг;
  • вода - 3 шоље;
  • Цимет - 1,5 кашичице.

Пре кувања, бобица треба да се покупи, добро испере и бланшира неколико минута. Затим се производ сипа у цедило и хлади хладном водом. Након тога, извршавају се следеће радње:

  1. Кухани сируп од 1 кг шећера.
  2. Плодови се спуштају у смјесу и кухају 4–6 минута.
  3. Џем треба да се кува 9-12 сати.
  4. Затим треба мешати смешу. Истовремено се сипа шећер.
  5. Након што се композиција згусне, мора се додати цимет.

| За припрему џема и џема са додатком јабуке, препоручује се коришћење касних плодова са високим садржајем пектина. У исто вријеме, жетва је посебно лијепа због својстава гелирања јабука.

Цхерри леаф

Аронија је одличан састојак за џем. Интересантно решење су рецепти са листом трешње.

За припрему ће вам требати 2 кг бобичастог воћа, 200 г лишћа трешње и 1,5 кг шећера.

Лишће је потребно само за сируп. Онда их можеш добити.

Листови трешње кувају се у води. Онда течностФилтрира се, додаје се шећер и кува сируп. Онда се бобице прелију и мешавина се кува пет минута. Затим се загреје 8-10 сати. Након тога се врење и хлађење обављају још два пута. Врућа мешавина се сипа у лименке и затвара.

Јам је пакован у стерилне лименке

Савет! Јам се може кухати у лаганом штедњаку. У ту сврху се примењују модови "кувања" или "гашења".

Шта се може комбиновати?

Џем од црне ароније је погодан и за празнични и за свакодневни стол. Може се разблажити кипућом водом и пити уместо чаја. Такво пиће ће ојачати крвне судове, подићи имуни систем и енергизирати.

Јам и џем се такође могу користити за пуњење муффина, колача и колача.

Многи људи воле рецепт за печене јабуке са медом. Уместо меда, можете користити џем. Узмите изузетан укус.

Не само џем може бити направљен од црне ароније. Овај састојак се користи за прављење домаћег вина, ракије, бијелог сљеза, па чак и мармеладе.

Јам и џем се могу користити за пуњење муффина, пите и муффина

Једноставни рецепти ће вам помоћи да припремите здраву храну са корисним и лековитим својствима. Употреба додатних састојака диверсификује укус и даје јединствен укус сваком комаду.