Јабучни оцат - Рецепт за кување

У овом чланку ћемо говорити о заиста магичним својствима јабучног сирћета и домаћег рецепта за кување
кућни услови. Уосталом, користи се не само у кухању, већ и као снажан алат за исцељење у лијечењу разних болести. Уз то, можете се ослободити и бора, целулита, па чак и вишка килограма.

Арома домаћег јабучног сирћета је неупоредива са мирисом рафинисаног производа припремљеног у индустријским условима

Хемијски састав

Арома домаћег јабучног сирћета је неупоредива са мирисом рафинисаног производа припремљеног у индустријским условима. Упркос чињеници да је у оба случаја производ ферментације сока, многе биолошки вредне компоненте се губе у процесу загревања, чишћења и уношења конзерванса у његов састав.

Квалитетни јабучни оцат садржи:

  • есенцијалне аминокиселине - органска једињења укључена у изградњу протеина; штавише, у сирћету су 3 пута више него у већини сировина;
  • сирћетна киселина, чија је корисна особина чишћење организма од токсина; јабука, која штити од вируса и гљива; млијечни, синтетизирајући гликоген и глукозу; оксална, помоћу које се апсорбује калцијум, и лимун, поседујући моћна антиоксидативна својства;
  • Витамин А, који је укључен у формирање ћелијских мембрана;
  • Витамин Ц, који је активно укључен у процес стварања крви и штити имуни систем;
  • најјачи антиоксиданс, витамин Е;
  • витамини Б (углавном Б1, Б2, Б6);
  • калијум који обезбеђује правилно функционисање мишића, укључујући срце;
  • гвожђе, које преноси кисеоник у протеинске молекуле и стимулише производњу хормона;
  • силициј који гарантује активност и дуговечност и стимулише мишиће срца;
  • калцијум, сумпор, магнезијум, фосфор, бакар;
  • ензими - ензими који убрзавају хемијске реакције у организму.
Сирћетна киселина чисти организам од токсина

. Готов сирц може бити ароматизован сувим биљкама или белим луком. Након додавања састојака, требало би да се кува неколико недеља.

Основне препоруке

За припрему љековите композиције боље је користити потпуно зреле јабуке које нису обрађене кемијом: боље је узети из вашег воћњака или, барем, тржишних.

Оптимална температура за припрему лековитог и ароматичног сирћета је 17-27. На нижој сладовини ферментира се спорије, а оцтена материца (о томе ћемо рећи нешто нижа) може умријети.

Како би се осигурала најбоља ферментација сладовине, спремник може бити изложен свјежем зраку у сјени. Да би га заштитили од прашине, директне сунчеве светлости и прегревања, као и летећих инсеката, најбоље је покрити их танком крпом или газом.

За припрему и складиштење сирћетаили јела са додатком не би требало да користе посуде од метала - оне ће оксидовати. У ту сврху користе се само посуде од стакла, дрвета, специјалне хране или нехрђајућег челика. Мијешати сладовину боље је и дрвеном или пластичном жлицом.

За припрема и складба на оцат или посуде со додадени не употребите метални контејнери - они ће оксидирати

. Боље је одабрати контејнер за ферментацију са најширег грла. У конзерви или боци, због мањег контакта са ваздухом, сирће ће дуже ферментирати.

Шта је оцтена материца?

Током процеса ферментације, на површини се формира мукозна маса беличасто-жуте боје, споља слична плијесни или комбуји, која је у суштини колонија бактерија оцтене киселине. Она се сматра "срцем", "мајком" будућег сирћета. На крају крајева, материца је то што ферментира и обрађује све алкохоле настале током ферментације у киселине.

Ацетатна материца се формира у другој фази сазревања отприлике месец дана након што је сирће постављено. Што је активнија, то ће бити јаче. Материца служи и као поуздана заштита од појаве штетних микроорганизама и бактерија у ферментисаном соку, што погоршава квалитет будућег производа. Познате фирме које се баве производњом овог еликсира, пажљиво га његују и штите - здрава материца гарантује њиховом производу идеалан укус и арому.

У народној медицини материца се сматра невјеројатно исцјељујућим средством, дјелује 3 пута снажније.обичан сирћет. Дакле, уз његову помоћ, можете ослободити болове у зглобовима, превазићи многе кожне болести, укључујући опекотине, уклонити курје очи, уклонити црве.

У традиционалној медицини материца се сматра невероватно лековитим агенсом, делује 3 пута јаче од обичног сирћета

. Да се ​​не би оштетила утеруса сирћета, не препоручује се само промућкати, већ и премјестити пловило током цијелог периода ферментације. Заиста, као резултат наглих покрета, може да умре. Сигуран знак смрти је његово спуштање на дно тенка.

Традиционални рецепт

Снага готовог сирћета зависи од киселости почетних сировина. Када користите превише киселе јабуке по 1 кг, морате додати до 100 г шећера. За ферментацију обичних сорти ова количина се смањује на 50 г:

  • јабуке треба опрати, темељито очистити од труљења и оштећења и ситно исјецкати или уситнити на дробилици, млинцу за месо или у блендеру; кора и језгра се не могу уклонити;
  • сировина се пренесе у чисту посуду, помешану са шећером и добро помеша;
  • топла прокувана вода са температуром не вишом од 70 ° Ц додаје се у посуду тако да покрива јабуке 3–4 цм;
  • посуђе је прекривено танком тканином или двослојном газом и везано или омотано еластичним; у сваком случају није препоручљиво покрити поклопцем; кисеоник у њему мора слободно циркулисати;
  • сировина се прво ферментира на тамном месту 2 недеље, за то време се мора најмање мешатинеколико пута;
  • након 14 дана пулпа се мора истиснути, а сладовина мора бити исушена и враћена на зрење у року од месец дана;
  • готови сирћети треба да постану јантарне боје и да имају осебујну арому; истиче се из седимента танком цевчицом, сипа се у боце или стакленке, добро затвара поклопцима и чува на хладном месту.
Снага готовог сирћета зависи од киселости почетних сировина

. Термин зрелог сирћета може да варира. У зависности од разноврсности јабука и температуре у просторији, време припреме може бити 1,5-2 месеца.

Сок од јабука и оцат меда

Из већ припремљеног и конзервираног домаћег сока, као и од свјеже исцијеђеног, можете направити више концентрираног оцта. За ово:

  1. за 1 литар неразблаженог сока узима се 100 г квалитетног меда, пожељно свежег;
  2. сладовина се сипа у погодну посуду и оставља на тамном месту за ферментацију;
  3. сок се такође меша периодично током прве 2 недеље;
  4. даље мијешање или мијешање како би се избјегло оштећење материце је неприхватљиво.

Савет! Оцат се не може добити од сока од јабуке који је купљен у продавници. Због присуства конзерванса, сок неће ферментирати, већ ће бити прекривен само плијесни.

Сок од јабука сирће са хлебом (Јарвис рецепт)

Додавање коре од црног хлеба значајно ће убрзати ферментацију. Да бисте припремили сирће за овај рецепт, припремите следећеСастојци:

  • јабуке од 0,8 кг;
  • литар воде;
  • шачица сушеног Бородина или било којег другог црног хлеба,
  • кухан без додатка белог брашна;
  • паковање сувог квасца;
  • око 200 г меда;
  • 100 г шећера.
Додавање коре од црног круха значајно ће убрзати ферментацију

Умјесто квасца, можете бацити шаку грожђица или свјежег грожђа у сладовину. Не треба га прати, иначе ћете потпуно уклонити вински квасац на врху коре.

Савет! Мало талога у младом сирћету није страшно и можете га почети пити. После потпуне ферментације, замућене пахуљице се слегну на дно.

Корисна својства

Јабуково сирће се користи као једна од најважнијих компоненти у припреми многих јела: зачина, мајонеза, конзервиране хране и др.

Ароматично сирће се широко користи као терапеутско средство. Ево само неколико рецепата:

  • у случају тровања устајалим производима, потребно је опрати желудац, а затим додати чајну кашику сирћета у чашу воде и пити ову смјесу у неколико доза у року од 4 сата;
  • могуће је ублажити стање након тровања уз помоћ клистирања из 2 велике кашике оцта на 2 литре воде;
  • да би се носили са кашљем, морате мешати 100 г меда, кашичице алое и 3 кашике сирћетаову смешу пре оброка неколико пута дневно;
  • за третман затвора, смањење интоксикације и стимулисање варења, јабучни сирће се пије заједно са екстрактом ланеног семена (пола литре воде узима се са две кашике семена и истим сирћетом без брда);
  • будући да је у стању да сузбије патогене, његова дуготрајна употреба ће помоћи да се носи са дисбиозом; Да бисте то урадили, после сваког оброка, узмите једну кашику сирћета, разблажену у чаши воде;
  • током егзацербације циститиса, овај раствор се узима свакодневно током 2 месеца;
  • оцат од јабука (за пола чаше), инфузијом од 3 дана за 50 г чешњака, помоћи ће у суочавању са атеросклерозом.
Мирисни оцат се широко користи као терапеутско средство

Савет! Рок трајања сирћета је око 2 године. Након тог периода, он почиње да губи своја корисна својства.

Спољна употреба

Јабучни оцат се не може примењивати само интерно, већ се користи и споља за третирање косе, кожних болести и као козметика за изглађивање бора:

  • на високим температурама, сирће треба мешати са водом у једнаким пропорцијама, са овим раствором натопити топле густе чарапе, ставити их на ноге и добро знојити, уронити испод ћебета; влага из тела ће брзо испарити, а температура ће пасти;
  • у случају повреде или опекотина, потребно је подмазати захваћена подручја топлим оцтом и сољу отопљеном у њој (за четвртину чаше)узмите пола кашичице соли); у овом раствору, завој или газа се навлажи, нанесе на захваћено подручје и учврсти завојем; након сушења треба променити завоје;
  • да се смањи хемороидни бол и да се уклоне конуси овлажени у разблаженом сирћету, да би се појачао ефекат, раствору додати инфузију руса;
  • у случају болести зглобова, ради ублажавања упале, припрема се маст од терпентина (1 чајна жличица), сирће (1 тбсп) и пилећи жуманце; смешу преко ноћи протрља у кожу;
  • можете очистити и тонизирати кожу масажом јабуковог оцта; за ово се додају 2 велике кашике сирћета у литру воде; Можете масирати тело сунђером или тканином умоченом у раствор;
  • слична масажа, која се изводи током дужег временског периода, помоћи ће вам да се дуже време ослободите целулита;
  • са шиндром, захваћено подручје се навлажи неразријеђеним сирћетом 4 пута дневно;
  • на бази јабуковог сирћета, можете припремити крему против бора; Можете их се ријешити честим трљањем лица отопином која није превише концентрирана.

Савет! Људи који се баве спортом приметили су да након конзумирања јабуковог сирћета, мишићи постају еластичнији. На пример, можете убрзати растезање, узимајући воду на празан желудац са разблаженим 13 г (кашичице) сирћета.

Јабучно сирће се не може примењивати само интерно, већ се и топикално користи за лечење косе, кожних болести и каокозметички производи против бора

Јабуково сирће за мршављење

Многи људи су успешно користили овај користан еликсир као средство за смањење тежине. Помаже пригушити апетит, убрзати метаболизам и разградити масне ћелије. Поред тога, сирће помаже у враћању оксидационих процеса у организму и чисти токсине.

Јабучни оцат за губитак тежине се примењује на курсеве од 1 месеца за шест месеци. Неопходно је прихватити га само након јела 3 пута дневно. Да би се то урадило, разблажује се у води - у чашу се додају 2 кашичице.

Међутим, не треба очекивати брзи резултат - то ће бити видљиво тек за 3-4 мјесеца. Убрзавање овог процеса применом више сирћета или повећањем броја трикова не би требало да буде. Вишак киселине може изазвати чиреве у желуцу или дванаестопалачном цреву. Његов вишак може такође имати негативан ефекат на опште стање тела.

Савет! Како не би оштетио зубну цаклину, јабучни оцат се најбоље пије кроз сламу.

Многи људи су успешно користили овај корисни еликсир као средство за смањење тежине

Контраиндикације

Без обзира на то колико је оцат јабуковача ефикасан, његова употреба у неким случајевима може негативно утицати на здравље. Дакле, конзумирање алкохола чак иу малим дозама се не препоручује за:

    \ т
  • било која болест гастроинтестиналног тракта, укључујући повећану киселост желуца иулцер;
  • хепатитис;
  • болест бубрега;
  • нарушавање равнотеже соли у телу.

Јабучни оцат није токсичан, па се може користити иу трудноћи за ублажавање мучнине. Да бисте то урадили, у чаши воде морате растворити кашику сирћета.