Булгур гриз - најбољи рецепти за јело

Булгур је већ годинама необично популаран у азијским земљама, и на крају се појавио на полицама наших продавница!

Крупа зван Булгур је дошао к нама из античких времена. Не постоје конкретни подаци о времену и мјесту појављивања булгура. Али, према неспецифицираним информацијама, она се припрема скоро четири хиљаде година. Нажалост, историчари описују битке са много више ревности од кулинарских укуса својих савременика. Претпоставља се да је његово родно мјесто Блиски Исток или Медитеран. Чак и данас, у Индији и Јерменији, булгур је изузетно популаран. А кулинарска прошлост ових земаља је свакако богата. Дакле, постоји разлог за вјеровање да је производ овог доба респектабилан.

\ т

У суштини, булгур (који се назива и булгул) је иста пшеница. Сакупљена је, парена, делимично очишћена од шкољки и згњечена на мале комадиће. Можете га упоредити са иацхком. Припрема се на исти начин, само без парења.

Парено зрно пшенице пролази кроз процес сушења под сунцем, тек након што се оне гранатирају и сломе. Од овог јела из Булгура добија потпуно јединствен укус и мирис. Али ти треба само мало маслаца и нормално загрејану посуду. Тада ће булгур почети да излучује најтању арому ораха. На њему се гурмани навуку. Рукујте пшеницом са челиком у Азији. Посебну љубав стекао је у Турској.

За хранљиву вредност може се поредити са тестенинамадурум вхеат. Недостаје гвожђа, магнезијума и фосфора. Али то се првенствено вреднује за угљене хидрате са ниским гликемијским индексом. И не треба дуго да се припреми - већ је напумпана. Успут, најмањи не може ни да прокува, само сипајте кипућу воду и пустите да стоји.

Уз сву нутритивну вредност булгура, нису сви упознати са овим производом. Ова исјецкана пшеница има неколико сорти. Може бити тврда и мека, са различитим величинама зрна. Велика зрна - пилавлик, мањи - кофтелик.

Али у било ком облику садржај је непромјењив. Пет главних предности:

  • не квари слику;
  • засићење;
  • укусно;
  • јефтин;
  • корисно.

Шта више можете пожелети!

Има довољно гвожђа, магнезијума и фосфора у њему. Али, то се вреднује првенствено за угљене хидрате са ниским гликемијским садржајем

Детаљне користи

Судећи по саставу, ова здробљена пшеница је задржала сва својства својствена пшеничном зрну, све што је могуће извући из хране. Али сви знамо да један, чак и највреднији производ не може замијенити пуноправну дијету. Поред тога, мало је вероватно да ће неко заменити своју исхрану. Овако богата композиција очигледно показује да је корист од булгура инхерентна.

Па зашто је он добар? Једите и лечите!

  • Готово комплетан сет витамина Б, са изузетком Б12, указује да ће потрошња овог производа олакшати пребацивање напетости и било каквих проблема.
  • Влакна омогућавају редовно „опште чишћење“ у телу, што доводи до акумулацијетоксина, који дозвољавају проток корисних супстанци у крв без потешкоћа. Такође чини ову житарицу посебно атрактивном за оне који желе да изгубе тежину.
  • Засићује тијело савршено, али није у журби да се претвори у глукозу, а то је учинак тијела, подјела резерви масти, смањење шећера у крви. То значи да дијабетичари могу безбедно да га користе.
  • Минералне соли чине кожу и косу „живом“, здрава нијанса неће нестати са лица, а коса ће засјати и брзо ће расти.

Сви знају да је добро изабрана дијета, као што је здрава храна, основа доброг здравља, одличног благостања, сјајног изгледа. Само увод у исхрану ове житарице, обезбедићете свом телу комплетан комплекс витамина.

Влакна дозвољавају редовно „опште чишћење“ у телу, уклањање токсина из резервоара, чиме се омогућава да корисне материје уђу у крв без сметњи

Његова лако сварљивост и одлична пробава чине производ посебно драгоценим за оне који се стално и професионално баве спортом, на напоран рад који је повезан са редовним физичким напорима.

Јестиви исцелитељ

Захваљујући својим протуупалним својствима, успешно се бори против упалних процеса хроничне природе.

Као извор прехрамбених влакана, булгур је обогаћен антиканцерогеним својствима.
Присиљавање хране да се брже креће кроз црева, смањујући излучивањежуч и ефикасна употреба резерви инсулина, чиме се смањује вероватноћа да се камење формира у жучној кеси.

Съобсение! Срео се на пулту са булгур смеђим житарицама - узми. То је њена највиша вредност и сва корисност.

Садржи све што је особи потребно. Способан је да очисти и засити тело, тело и здравље без наношења штете. А ако сматрате да то кошта новчана казна, нема цене за то.

Штета и контраиндикације

Као и сваки користан производ, Булгур не може без неких карактеристика. Неће бити сувишно упознати их пре него што постане део ваше исхране. Уосталом, за неке, производ може бити чак и смртоносан.

Булгур е високо-калоричен продукт. То је више недостатак него штета

Постоје људи чији пробавни систем не може пробавити глутен, али је садржан у булгуру. Овај биљни протеин је познат као јак алерген, што значи да је сасвим способан да изазове јаку алергијску реакцију. Често особа не зна ни за његове особине.

Ова болест се назива целијакија. Међутим, пацијенти са таквом дијагнозом не могу да користе ову стражњицу тако да се не јављају добро познати симптоми: оштро погоршање здравља, дијареја и надутост. Само један излаз - одмах уклонити булгур из дијете.

Изобиље влакана, тако корисно својство, чини Булгур опасним за пацијенте када се гастритис и различити гастроинтестинални упални процеси погоршају.

Булгур - производвеома висок у калоријама. То је више недостатак него штета. Али ако сте на дијети, надајући се да ћете смршати, немојте се превише ослањати на њу. Иако ће и најмањи део заситити тело, ослободити глад, захваљујући влакнима.

Не заборавите на редовну активну обуку. Без њих, ефекат неће бити постигнут.

Булгур у вашој кући

"Прекоморски производи" често не добијају одговарајућу расподјелу из најједноставнијег разлога: домаћице не знају шта да раде с њима, шта да припреме од њих.

Готово 4 хиљаде година, Јермени и Азери, Индијанци и Турци, чак су се и Грци заљубили у њега. Кухари било које од ових нација знају да је могуће направити нешто од ове житарице, од обичне каше до укусног пилава.

Пепер се напълва с булгур, познати към гласи о русските домасици, заменат пиринчик

табуле, кисир. Чак и паприке, познате гласинама руских домаћица, пуњене су булгурима, замењујући га пиринчем. За много јела од меса или рибе, може се послужити уместо кромпира или пиринча. Рецепти су многи. Ни мед, ни шећер, ни орашасти плодови не пате од комбинације. Окус хране од овога само је бољи и здравији.

Булгур Слимминг

Угљени хидрати који су веома важни у корекцији тежине требају бити спори. Пшенично брашно је често присутно у брзој храни, печењу, практичној храни - непомирљивим непријатељима фигуре. Али булгур је права пшеница. Кашица можеда постане прави чистач за тело. Наравно, можете се ослонити на поврће, јер су они добављачи влакана, али житарице са својим могућностима су далеко од сувишне.

Наравно, власник необузданог апетита неће морати да говори о губитку тежине. Каша је увек богата калоријама. Али чак и са малом количином ће задовољити и помоћи пробаву.

Дакле, дијета без ње је непотпуна, погодна је и за посне дане.

Булгур у козметологији

Ова сапуница ће се побринути за вашу љепоту. Дај јој ту прилику. Ова количина витамина, разних корисних елемената који се налазе у њој, прави је проналазак за свакога ко брине о здрављу своје коже и косе. И ту је врло мало посла: припремите изварак или на пари згњечени булгур.

Булгур е права пшеница. Каша од ње може бити за тело прави чистач

Ако користите житарице као пилинг, добићете глатку, чисту кожу.
Маске за косу на булгуру промовирају раст косе, јачају их, чине их гломазним и сјајним.

Маска булгура ће имати подмлађујући учинак на зрелу кожу, посебно ако је појачана додавањем меда и бјеланчевине (или жуманце).

Булгур облог са маслиновим уљем је ефикасан анти-целулитни лек.

Кухање: најбољи рецепти

Обично се за припрему каше суве житарице прво прже у растопљеном маслацу док се не појави мирис. Сипу је чак дозвољено да мало сагори. И тек тада, када се допуњававода (1: 2), кувана под поклопцем око петнаест минута.

Вок пан
служи као традиционално средство за кување булгура

. Дакле, ако сте на дијети, не морате кухати булгур (продаје се на пари). Само га потопите у топлу воду и урадите то неколико пута. Крумпир треба да се набрекне. Сада можете јести.

Вок пан је традиционални алат за кухање булгура.

Булгур то Гарнисх

Ако ћемо га кухати с поврћем, онда ће килограм житарица требати килограм патлиџана, пола килограма парадајза, црвене паприке, лука и маслаца (по могућности маслине. Све поврће се реже на коцкице (рајчице - без коже). Додају се парадајз, све се мало више испече, па се пахуљице полажу, прелију са литром прокуване воде и држе на лаганој ватри један сат.

Обичајно, за кување каше, суха гриз се прво пржи у растопљеном маслацу док се не појави мирис орашчића

. положен у тави, напуњен водом до меса нестао испод њега. Све ово би требало да прокључа. Тек сада можете додати сол и оставити на лаганој ватри још пар сати испод поклопца. У међувремену, једна мрква је нарезана на траке, а два лука на прстење. Пре додавања поврћа у месо,улијте јуху у другу посуду, додајте маслац и пржите месо са мрквом и луком десет минута. Са бујоном, треба да се кувате још пола сата. Сада можете додати булгур како бисте послали гулаш још двадесетак минута, затим још петнаест - са чешњаком и бибером. Сада је спремно.

Булгур у Мултиварку

Да би га припремили користећи ово чудо технологије, постоје сопствени рецепти.

  • За кухање каше потребно је огулити мркву, додати је чашу житарица у посуду, зачинити сољу и здробити чешњак, залити чашом воде. Не заборавите додати комад маслаца. Поставите уређај на "пилаф", а уз звук сигнала о спремности посуде може се јести.
Булгур иде добро са поврћем
  • У врећицама је још лакше кухати. Прво, доведите литар воде у режим "парења" да кува 5 минута. Додајте со и врећицу булгура и кашичицу грожђица. Начин да задржите исти, а време - 25 минута. Након сигнала сипајте припремљене житарице у тањуре, додајте маслац. Чак и ако ваша беба не воли житарице, он ће јести са задовољством. Булгур уопште не изгледа као каша, али колико је користан!

Јухе са булгуром

Њихов укус ће бити изузетан са укусом ораха. Као, на пример, "Соуп оф бридес". Посебно је популарна у турским земљама. Ствар није ни у саставу, уобичајена супа од булгура са лећом, врло је лако кухати.

Све је то због легенде о Езу, изузетне лепоте девојке која је живела почетком прошлог века у Анатолији. Прво, издато јеожењени родитељи, али брак је био неуспешан, а други окупирао срце младог мужа. У другом браку постала је супруга рођака и отишла с њим у своју домовину у Сирију. Овдје се живот није развио, па чак и није се слагао са свекрвом. Пропустила је да буде далеко од својих рођака. И ова супа, од булгура и леће, створена у част мајке. Почео је да се зове "Езо цхорбаси".

Супа са булгуром и лећом

Мало касније, све турске невесте су се придржавале нове традиције, према којој је, непосредно пре венчања, било потребно кухати ову супу да би се претворила у нову породицу живот је срећан. И кухала га је овако:

  • Узела је тигањ, наточила воду (2,5 л), додала 150 грама леће, довела до кључања. Тада је излила булгуру (истих 150 г), три кашике сушене паприке, зачине. Испод поклопца све је кухало на малом пламену око десет минута.
  • Док чекам, исекао сам главу лука са малим прстеновима и лагано пржио парадајз пасте да бих је послао у кафу, кашичицу суве менте - и да наставим да кувам још двадесет минута.
  • Декорација готовог јела постала је мирисни цилантро, или било које зеље.

Сада када сте много научили, он ће сигурно заузети достојно мјесто у вашој кухињи. Штавише, она ће успешно заменити тестенину и кромпир, што је прилично доста. А ако желите, он ће се побринути за вашу љепоту.