Дојење Киви: Бенефит ор Харм

Период лактације, нарочито у првим мјесецима након рођења, веома је важан у животу младе мајке, јер је важно да се не оштети још увијек слаб имунолошки и пробавни систем дјетета. Модерно тржиште нуди велики број поврћа, воћа и бобичастог воћа, које су потребне и мајци и детету. Али да ли су сви једнако корисни и сигурни? Домаћи педијатри саветују да једете само домаће и сезонско поврће, воће и бобице. Али, не мање, многе жене су заинтересоване за питање: да ли се киви може јести током лактације?

Корисне особине кивија

Киви се само неколико деценија појавио на домаћим полицама, али је већ постао познато и уобичајено „воће“ у исхрани готово сваког Руса. Иако смо навикли да је доживљавамо као воће, заправо је то бобица која има своје корене далеко од Кине.

Необична егзотична бобица са светлозеленом пулпом, унутар које се налази велики број малих црних зрна и смеђе коже са кратком длаком, не може да постане предмет искушења за младе мајке.Али осим што изгледа привлачно и помало мистериозно, богато је и витаминима, минералима и другим корисним супстанцама.

Киви дугује своје име узгајивачу из Новог Зеланда који га је назвао у част мале птице кивије

Табела: корисна својства кивија

Већина људи доживљава киви као егзотичну делицију, али мало ко зна да је ова бобица одличан извор витамина икорисне супстанце.

Корисне супстанце у саставу кивија Својства, користи за тело
Витамин Б6
  • побољшава синтезу протеина;
  • регулише производњу амино киселина и липида;
  • учествује у производњи црвених крвних зрнаца;
  • контролише хормонску равнотежу у телу;
  • стимулише надбубрежне жлезде и штитну жлезду.
Витамин Б9 (фолна киселина)
  • синтетише ДНК;
  • јача имунитет;
  • побољшава раст косе, плоче нокта;
  • спречава раст тумора;
  • подржава кардиоваскуларни систем;
  • производи серотонин - хормон "среће".
Витамин Ц
  • асистент у борби против вируса и инфекција;
  • повећава тон;
  • јача имуни систем;
  • шири крвне судове;
  • стимулише производњу гвожђа и колагена;
  • повећава производњу хемоглобина.
Витамин Е
  • бори се против токсичних супстанци у телу;
  • учествује у биосинтези протеина;
  • стимулише метаболизам ћелија.
Бета-каротен (улазак у тело синтетизован је у витамину А)
  • је антиоксидант који штити од рака.
  • смањује ризик од артериосклерозе и исхемијске болести срца;
  • смањује холестерол;
  • успорава раст катаракте и глаукома;
  • бори се против заразних болести;
  • убрзава регенерацијукожа коже.
  • Калијум
    • нормализује рад срца;
    • одржава равнотежу воде у телу;
    • нормализује концентрацију магнезијума.
    Калцијум
    • јача локомоторни систем и зубну цаклину;
    • регулише нивое холестерола у крви;
    • побољшава згрушавање крви.
    Ирон
    • регулише метаболичке процесе;
    • обезбеђује дисање ткива;
    • побољшава ћелијски метаболизам;
    • подржава имуни систем;
    • побољшава функционисање штитне жлезде и мозга.
    Фосфор
    • обезбеђује метаболизам;
    • регулише раст ћелија и кардиоваскуларну функцију;
    • подржава функцију бубрега.
    Јод
    • регулише метаболизам и телесну температуру;
    • побољшава метаболизам већине витамина;
    • повећава брзину биохемијских реакција;
    • контролише метаболизам масти, протеина и баланса воде и електролита.
    Фибер
    • побољшава функцију гастроинтестиналног тракта;
    • бори се против дијабетеса;
    • јача имунитет;
    • спречава стварање жучних каменаца;
    • спречава развој рака дебелог црева и бори се за стварање колестерола у цревима;
    • нормализује цревну микрофлору.

    Киви је мало шећера, тако да нутриционисти то не забрањују.користити Али свуда треба да буде норма и разуман приступ. Штавише, бобица помаже у борби против вишка килограма.

    Како Киви утиче на дојење

    Домаћим консултантима за дојење и педијатрима се саветује да се уздрже од једења егзотичног воћа и бобичастог воћа јер су потпуно подвргнути хемијском третману ради бољег очувања током транспорта. Што се тиче кивија, то може бити и алерген на бебу. Стога, млада мајка не би требало да жури да уведе ово јагодичасто воће.Али у исто вријеме, будући да је киви карактеристичан по богатој енергији и витамини, његова „разумна“ употреба ће користити не само мајци, већ и беби .

    Као што знате, да бисте јели ову бобицу потребно је да је ољуштите. Али, биће много корисније да се киви узме у храну заједно са пилингом, јер она има велику количину витамина и хранљивих материја. Али нажалост, квалитет модерног увезеног воћа и бобичастог воћа је пожељан.

    У суштини, све поврће, воће и бобичасто воће, како увезено, тако и домаће, хемијски се третирају како би се убрзао раст и зрење, као и да се повећа њихов рок трајања. Штавише, често су обложени парафином и воском. Зато купљене витамине увек перем под топлом текућом водом са сапуном за прање веша, најчешће и спужву. Штавише, дијете има већ три године, али ја још увијек огулим кору од јабука и дјетету дајем само пулпу.

    Штети мами и беби од кивија док је дојилахрањење

    \ т

    Разлози за ограничавање употребе кивија током лактације:

    1. Повећана киселост бобичастог воћа због високе концентрације витамина Ц може изазвати уништење зубне цаклине код младе мајке.
    2. Присуство влакана у саставу кивија изазива његово лаксативно дејство, тако да може изазвати повреду столице и код мајке и код бебе.
    3. Повећана осетљивост крхког тела бебе на састав бобице може да изазове алергијске реакције у облику кожних осипа, црвенила и сврбежа коже.
    Употреба киви по мама при дојци може да изазове алергическа реакциа

    пулпа, која улази у црева и интерагује са лактобацилима, изазива процесе ферментације. То може проузроковати дијареју, колике и надутост код бебе.

    Сок од кивија, као и сама бобица, има високу киселост, тако да је проблем раног уништавања зубне цаклине код дјеце све популарнији. Лично, након што сам проучио информације о користима и опасностима сока, престао сам да дајем својој беби не баш корисну "воду". Наравно, много деце привлачи шарена амбалажа из сока са тубом. Али можемо бити лукавији од мајки. Алтернативно, можете сами израдити компоте и дати вашем дјетету да их пије кроз сламку и из стакла и разних шарених пивских здјелица.

    Случајеви када је млада мајка контраиндикована за пијење кивија док доји

    Киви је контраиндикован за дојење маме у следећим случајевима:

      \ т
    • код повреде бубрежне функције;
    • са повећаном киселошћу желучаног сока;
    • са улкусом желуца и гастритисом;
    • у случају тровања.

    Како правилно унети киви у исхрану мајке која доји

    Педијатри сматрају да увођење кивија у исхрану дојиље не би требало бити прије три мјесеца након порода, најбоља опција је 5 до 6 мјесеци. Али свака мајка треба да зна своју бебу и да одлучи да ли је спремна за иновације.

    Када је женама дозвољено да једу киви након порода:

    • ако је жена јела ову егзотичну бобицу пре и за време трудноће, нису забележене негативне реакције тела;
    • након консултација са педијатром;
    • ако је беба стара 3 месеца;
    • ако дете не пати од повећане формације гаса и кожних осипа.

    Правила за увођење кивија у исхрану дојиље мајке:

      \ т
    1. Потребно је постепено увести киви од једне до две кришке дневно у првој половини дана. Онда сачекајте два дана да видите реакцију тела бебе. Ако се након 48 сати не примећују негативне реакције, можете удвостручити износ. Када је дете потпуно навикло на нови производ, треба да користите највише један киви дневно.
    2. Код првих знакова алергијске реакције или проблема са бебиним стомаком, престани са употребомкиви за храну.
    3. Паралелно с уводом кивија, не уносите друге нове производе.
    4. Пола сата прије главног оброка постоји киви.
    5. Потребно је изабрати само зреле бобице, једноличне боје коже, без удубљења.
    Недостатак длаке на површини огуљене бобице указује на слабу квалитету бобица

    Алергија има кумулативни ефекат, тако да се може појавити и након недељу дана. За сваку промену у кожи и стању бебе, неопходно је да се киви искључи из исхране младе мајке. После два месеца можете поново покушати да унесете ово егзотично воће у исхрану.

    Како одабрати прави производ

    Модерно тржиште нуди велики избор различитих сорти кивија. Али како изабрати квалитетан производ и када дођете кући да не пошаљете све што сте купили у канту за смеће? Прво, морате обратити пажњу на величину кивија. Берри не би требала бити мала и не баш велика. Идеална боја коже је равномерно тамносмеђа са влакнима. Када кликнете на сок од бобица не цури и не појављују се удубљења.

    Прегледи дојиља о употреби кивија током дојења

    \ т

    Након што су испитали форуме младих мумија које су дојиле своје бебе, дошле су до закључка да, упркос чињеници да је киви постао обична бобица за већину Руса, жене су сумњичаве према овом “егзотику”. Многи од њих не могу ни објаснити разлоге таквог опрезног става. Али, као иу свакој ситуацији, постоји управо супротно.мишљење Неке жене мирно користе ову бобицу и не виде промене у понашању и добробити бебе.

    Једем киви, и уопште је све већ. На чоколаду се излило кад је имао 1 месец. И после три месеца покушао сам поново и ништа се није десило. Од тада једем све.

    И ја волим Киви. Већ смо јели, са мојим дјететом све је у реду, не ограничавам се у различитости, само у количини. Мислим да сва деца имају различите реакције.

    Генерално, егзотичним плодовима се не препоручује да једу са ХБ, али сва деца су индивидуална. Пробајте парче, ако се ништа не деси, можете, вероватно. Ми смо 3, 5, али до сада, осим јабука, крушака и банана, нисам ништа јела. Иако су јели једном и све је било у реду.

    моја беба је стара три месеца. ми смо само на гв. повећање тежине 1,2 кг сваког месеца. од јуче увече, гроздови и слуз су жућкасто-зелени. и тако сутра и ноћу какао нормално. Знам то до 4 месеца. слуз је норма. говорио је педијатар. али ја сам јео пре неколико дана а киви (оцх вантед)

    Већ сам јео ананас за нову годину (били смо и 3 мјесеца), прије тједан дана сам јео мандарине, стално јео киви, јако волим овај плод. Кћер се излила само на црвену рибу, више је није јела, док

    Као и већина воћа, што је више егзотично, киви има своје предности и мане када га конзумира млада жена током дојења. Али свака мајка има право да одлучи шта је најбоље за њено здравље и здравље бебе која се развија. Главни принцип при избору хране за вријеме лактације: "Немојте штетити!".