Како јести штапиће за суши? - Правила понашања и једноставне препоруке

Пре него што сазнамо како јести сусхи са штапићима, нудимо вам да се упознате с поријеклом вишестољетне традиције

Шта није један традиционални источни оброк без? Наравно, без специјалних суши штапића. Ово је битан атрибут сваке националне кухиње Јапана, Кине, Кореје или Вијетнама. Пре него што сазнамо како јести сусхи са штапићима, предлажемо да се упознате са пореклом вековне традиције и разумете значај употребе таквих штапића у источном етикету.

Суши штапи се есенциален атрибут на всички народни кухни Јапана, Китај, Кореа или Виетнам

Шта су суши и роли

Хајде да откријемо неке карактеристике традиционалних азијских јела. Суши је издужена трака куханог пиринча, прекривена морским плодовима и везана тракама алги. Роллс је врста суши. Направљени су од слојева авокада, глутинозног пиринча, краставца и других састојака. Све компоненте су положене на слојеве алги и уврнуте у ролу.

Да ли знате шта се зове суши штапићи? Овај традиционални прибор за јело се зовехасхи . Уз њихову помоћ једу рибу, месна јела, као и резанце, пиринач и супе. Штапови су првобитно направљени од слоноваче, дрвета, метала и слоноваче. Тренутно је овај прибор за јело направљен од пластике или дрвета.

Суши је издужена трака куваног пиринча, покривена морским плодовима и везана пругамасеавеед Ролне су сорте сусхија

Савет! Ролне су окренуте према ван, у облику мозаика и са додатком различитих састојака.

Ко је користио штапиће: занимљиве историјске чињенице

Кинески археолози тврде да су такве штапиће почели да користе више од три хиљаде година и први пут су се појавили у Кини. Овај начин исхране измислио је цар Иу у антици, који је са два гранчица извадио комад меса из вреле посуде. Истовремено је успео да не опече руке.

У Јапану, Хаши су посуђени из Кине око 300. године наше ере. У почетку су били направљени као пинцета.

Штапови се одавно користе као поклон који симболизује дуговечност и просперитет. Осим тога, ова ставка у Јапану се сматра особном ствари, а Јапанци не једу туђи прибор за јело.

Занимљиво је да су у 17. веку штапићи од сребра направљени од сребра да би се утврдило да ли у храни има отрова. Тада се арсен користио са злонамерним намерама, након контакта, са којим је сребро променило боју.

Овај начин исхране измислио је цар Иу у антици, који је са две гранчице извукао комад меса из врелог котла

. Сматра се да подучавање деце како се носити са штапићима од ране доби развија фине моторне способности, које, пак, утичу на менталне способности.

Типови инструмената

Пре него што научите како да једете суши са штапићима за јело које вам је потребнооткривају које врсте овог необичног прибора за јело постоје. Могу се разликовати у зависности од земље у којој се користе:

  1. У Кини се користе бамбус штапићи за једнократну употребу. Имају квадратне основе, а њихова дужина је око 25 цм. Често су направљене од пластике, метала или животињских костију. У овој земљи се зову куаизи.
  2. У Јапану се таква посуда назива хасхи. Они су краћи од Кинеза и имају акутнију форму. Плоче у овој земљи су доведене до самог уста и стога дуги инструменти нису потребни. А штапови су различити по сврси. За празнике, слаткише и чај постоје различити производи.
  3. Корејски штапићи или цхоккарак су краћи и направљени су од метала. Некада је био месинг, а сада од нерђајућег челика. Тешко их је користити, јер храна клизи по металу.
  4. Вијетнамски производи су шири и дужи.
Ту су и Нурибасис, који су уређаји за вишекратну употребу. Израђени су од нерђајућег челика, као и племенитих метала, кристала, дрвета и пластике.

Нурибасис е реусабле девицес. Израђени су од нерђајућег челика

. Варибис су апарати за једнократну употребу за храну. Продају се у запечаћеној форми. Израђене су од дрвета и спојене заједно, што служи као гаранција да их нико не користи.

У одвојеној се врсти истиче и штапић криптометрије. Ово је такав кедар. Направљени су са шиљастим крајем. Хаси од обичног кедра имасужава се са обе стране. Погодни су за месна и рибља јела.

Гон Фаи су чести штапићи који носе храну преко плоча.

Уређаји за кухање често имају дужину до 30–50 цм, а уз њихову помоћ производи се мијешају у дубокој посуди.

Чак су и специјални штапићи направљени у Јапану који су намењени само за одређене празнике. На пример, за Нову годину.

За столни прибор у Јапану постоје посебни штандови Хасиоки. На њима је положен штапић с танким крајем, тако да је окренут на лијево. Ако таквих носача нема, уређаји се постављају на стол или на руб плоче.

Ови подметачи су направљени од дрвета, бамбуса или керамике. У Европи се таква јела чак скупљају, јер постоје посебне ставке.

За столове в Јапан, възстановаване на специални стојки на Хасиоки. Штапић се ставља танким крајем, тако да се окреће улево

Савет! Дрвени производи су направљени од дрва као што су бор, чемпрес, сандаловина, шљива и бамбус. Неки уређаји су интарзирани драгим камењем, а украшени су и украсима и хијероглифима.

Како правилно држати штапиће

Хајде да смислимо како да правилно држимо суши штапове. Ово су основна правила за њихово задржавање:

  1. Користите мали прст и прстен за креирање базе за подршку штаповима. Да би то урадили, морају притиснути и мало спустити прсте.
  2. Стављамо дебели горњи крај штапа испод палца. У овом случају, супротна ивица треба да буде заснована на средњем.
  3. Показни прст се налази испод дебелог краја горњег штапа. Палац треба да фиксира предмет на кажипрст.

Током оброка, доњи штап се не помера, али са горњом, храна се хвата. У овом случају, четкица треба бити опуштена. Рука се не може напрезати. Да бисте померали врхове уређаја, потребно је савијати и откопчавати средњи и кажипрст руку. Пре употребе штапића можете вежбати на мањим предметима.

Док једете, доњи штап се не помера, а уз помоћ горњег, храна се хвата

Савет! Суши се често послужује са зеленим чајем или сакеом. И саке се пије пре оброка, а зелени чај се конзумира током оброка. Омогућава вам да уклоните укус претходног јела. Сматра се непристојним надопуњавати пиће себи.

Како користити Варибиси

Хајде да научимо како да користимо једнократне сусхи штапиће. Није тако тешко. Један штап је фиксиран на куку прстена, а његов наставак је притиснут на зарез између кажипрста и палца. У том случају, други уређај се мора омотати као оловка. Затим морате помакнути прсте на дебеле крајеве и повући их. Током оброка морате померити штап-оловку, а други држати у фиксном стању.

Савет! Уређаји, са две стране,користи се за месо и рибу. Једе се као и за једнократну употребу.

Један штап је фиксиран на преклопу прстена и његов наставак је притиснут на зарез између кажипрста и палца. У овом случају, други уређај мора бити омотан као оловка

Како користити посебне и дечије штапиће

За децу направите специјално повезане штапове, који имају мини држач. У исто време, треба их узети као пинцету, а храну треба узимати подешавањем средњег прста.

Постоје и специјални штапови који се спајају у средини или на крајевима. Када се спајају на крајевима, треба их држати као пинцету, а када се фиксирају у средини, као штипаљка.

Адвице! Не злоупотребљавајте кисели ђумбир, васаби или соја сос. Ови производи имају богат укус који у великим количинама прекида укус других јела.

Како јести штапић за разна јела

Постоје одређена правила која се односе на различита јела. Чак и ако већ знате како се користе штапићи за јело, морате научити о другим препорукама о томе како правилно јести сусхи. Дакле, идемо кроз нека правила:

  • Роле и суши нису подељени на делове, већ се једу целу.
  • Оброци почињу са посудама које су умотане у норију.
  • Пре јела, умотајте у соја сос, али само пола.
  • Додаје се мали васаби да би се загријала.

Важна особина пиринча за израду сусхија је љепљивост. Сличан пиринач постаје крутији. Додају сувобровн алгае. Нориа су танке плоче пржених алги. Користе се за умотавање ролни, темакија и различитих врста суши. Такве алге се узгајају посебно. Затим се пресују у правоугаоне и осуше под сунчевом светлошћу. Понекад се користи тамаго или танак омлет уместо нори.

Съдържа также ноодлес с палочками. Најчешће је рана на вилици као шпагети. Али у источној култури то није учињено, а неке резанци држе се хашија

Риба као што је лосос, харинга и туна користе се као суши. Кавијар, разно поврће, сир и чак јаја се такође користе.

Једење резанаца са штапићима. Најчешће је рана на вилици као шпагети. Али у источној култури то није учињено, а мало хранилице се држи хашија. Ако је супа са резанцима, онда се дебели прво једу, а онда се јуха пије.

Рижа једе скоро исто као и резанци и ролнице. Да бисте је боље ухватили, додајте мало соја соса.

Успут, умаку се додаје васаби, који се не шири преко сусхија. Сос од соје се најприје нуди гостима, а затим се сипа. Лонац треба држати у лијевој руци.

Савет! Важна ствар је која страна умочити суши у соја сос. Препоручује се закуцавање горње стране или рибе. Постоје врсте суши које једу без соса.

Правила понашања и понашања у јапанском ресторану

Култура ритуала јела са штапићима је стекла велики број традиција. Различите националности онидругачије, али постоје сличности.

Можете узети, нанијети или промијешати храну са штапићима за јело, а све остале радње нису добродошле. О правилима понашања како би се боље научило унапријед. Ево неких од њих:

  • Немојте стављати храну на штапић или их залијепити на тањир.
  • Не могу разврстати храну.
  • Забрањено је куцати на посуђе како би привукли пажњу конобара.
  • Сматра се непристојним одлагати комад већ узет са тањира.
  • Нема потребе лизати штапиће или их замахивати.
  • Ни они немају уређаје у усправном положају, јер су на тај начин за мртве ставили мирисне свијеће.
  • Немогуће је пребацити храну из једног брода у други уз помоћ штапића.

Иначе, штапови у песници су знак пријетње. Такође не хладите производе тако што ћете их протрести у штапићима. Не стављајте лице превише ниско на тањир или га пребаците преблизу лица. Немогуће је ставити уређаје за храну и преко шоље. По завршетку оброка стављају се на постоље.

Немогуће је набодати храну на штапу или их ставити на тањур

Најчешће се за такву храну служи зелени чај. Сипао је у чајник и из њега је сваки гост испунио своју чашу.

Мушкарци могу јести сусхи руком.

Адвице! Ђумбир помаже да се елиминише укус хране у устима пре новог дела .

Занат из суши штапића

Ако волите суши, не можете одбацити штапове након употребе, већ направитеово су дивни сусхи штапићи.

Можете покушати да направите такве производе:

  • Лепо и практично решење - постоље за накит. За лијепљење можете користити врући љепило, као и тренутак љепила или састав за дрво.
  • Уз помоћ великог броја штапића, можете лепо украсити огледало у облику сунца. Прво се постављају дуге греде, а затим краће. Дуге елементе можете направити спајањем два штапића са лепком. У овом случају, важно је пронаћи хармоничну симетрију. Готов производ се може обојити.
Оригинални оквир за слике штапића за суши
  • Извршите луксузно постоље за посуђе, али је важно оставити празнине између елемената 4–5 мм.
  • Можете изрезати квалитетне игле за плетење од дрвених уређаја.
  • Помоћу таквих уређаја можете украсити фотооквир или направити оригиналну вазу за воће и слаткише.

Надамо се да ће Вам наш преглед помоћи да се осећате сигурним у било којем азијском ресторану. Мало вјежбе, лако можете користити штапиће за јело и уживати у укусној храни без ометања малих ствари.