Како направити бреза квас код куће? - Најбољи рецепти

Сиреви од брезе богати су витаминима и макронутријентима, тако неопходним за наше тело, али не знају сви како од њега код куће направити бреза квас

и макронутријената, тако неопходна за наше тело, али не знају сви да од ње кувају бреза квас. Уосталом, свеже пиће нема дуг век трајања, а квасом се може уживати више од месец дана.

Бреза квас је одлична алтернатива за очување сока са конзервансима

Бреза квас је одлична алтернатива за очување сока са конзервансима. У својој производњи, хранљиве материје се не губе, већ остају у пићу.

Корисне особине бреза кваса

Квасс, унесен у бреза нектар, богат је супстанцама које имају добар ефекат на људско тело, побољшавају ефикасност имуног система и јачају кардиоваскуларни систем.

Ако конзумирате ово пиће, можете добити не само пријатна осећања укуса и гашење жеђи у врелим летњим временским условима, већ и да уклоните штетне материје из тела, побољшате варење (ако постоји такав проблем). Кваш од брезе сока има диуретска својства. Препоручује се пити да бисте се ослободили едема. Редовита конзумација брезе сока или кваса враћа околину у желудац и нормализује њену киселинско-базну равнотежу.

Органске киселине и ензими у саставу, магнезијум и гвожђе, калцијумове соли, витамини и макронутријенти засићениљудског тела. Ово пиће може да пије децу, одрасле и старије особе.

Бреза квас се користи не само као укусно и здраво пиће. Користи се у козметичке сврхе, на основу које се производе маске за лице против старења или производи за јачање косе.

Органске киселине и ензими садржани у саставу, магнезијум и гвожђе, калцијумове соли, витамини и макронутријенти засићавају људско тело

Савет! Употреба сока од брезе помаже у борби против прехладе, а такође је одлична профилактичка активност током хладне сезоне и за подизање имунитета.

Контраиндикации

Чак и једно од најздравијих пића има неке контраиндикације. Они се заснивају на индивидуалној нетолеранцији производа и алергијској реакцији организма на пелуд брезе. У тим случајевима се не препоручује употреба брезе сока или кваса или употреба с опрезом.

Правила за прикупљање брезе сока

У рано прољеће, с завршетком мраза и повишеним температурама, почиње проток сока, у то вријеме га љубитељи овог пића почињу сакупљати. Да би се одредио његов почетак, треба пажљиво направити малу удубљење уз помоћ шила, око 5–7 цм, а појавила се кап сока брезе, што значи да је можете почети сакупљати.

Избор треба зауставити на брези, чији труп није мањи од 25 цм, а на дрвету ове величине налази се само један рез за сакупљање сока. Онсваких додатних 10 цм до пречника дебла, можете додати 1 рупу. Ако не поштујете ова правила, можете уништити брезу.

Савет! Прикупљање сока од брезе је боље током дана, пошто се проток сока успорава ноћу, што ће резултирати мањим утрошком у боцу него што бисмо желели.

У рано пролеће, заједно са завршетком мраза и повишеним температурама, започиње проток сока, ау то време љубитељи брезе сока почињу да га беру

са стране стабла, на висини од 50–60 цм. Уметните у њу посебан жлеб у облику чамца. Дан од једног стабла може прикупити од 3 до 7 литара сока. Када се сакупи, потребно је покрити рез са прљавштином или маховином, иначе ће течност и даље исушивати, а бреза може да се осуши.

Прикладније је сакупљати сок у пластичне посуде, али за складиштење боље је сипати у стаклене боце, које ће сачувати љековита својства пића.

Савет! Да би се сакупио сок од брезе, није потребно одабрати младицу или ону која расте изван прозора. Бреза треба тражити даље од људских насеља и путева, јер дрвеће тежи да апсорбује све штетне материје у ваздуху.

Нијанси за кување

Да би квас испао укусан, морате знати нека правила:

  • За производњу кваса потребно је користити свјежи сок од брезе;
  • За ферментацију је потребно користити само стаклено или емајлирано посуђе;
  • За складиштењеготови бреза квас није пожељно користити пластичне посуде. Пиће добро задржава своја својства у стакленим боцама.
  • Рок трајања пића може се продужити на 4 мјесеца стављањем у хладњак или на хладно, тамно мјесто.
Дан от 1 до 3 дрехи может съсо от 3 до 7 литров сок

Тип! Сок од брезе и квас садрже велики број фитоцита. Они су природни антибиотици. Пијење овог напитка са упаљеним грлом, бронхитисом и упалом плућа је веома корисно.

Бест Реципес

Постоји много рецепата и начина да се бреза квас направи код куће. Испод су најчешћи.

Бреза квас са сувим грожђем (класични рецепт)

За кување ће вам требати:

  • 10 литара свјежег брезе сока;
  • Шећер - 500 грама;
  • Грожђице - 100 грама (50 ком.)

Метод припреме:

Нектар брезе очистити сито или филтер од газе, испрати и осушити грожђице. У посуди од емајла, помешајте шећер и сок док се потпуно не отопи. Додајте суво грожђе и покријте крпом. Ферментација се врши на собној температури три до четири дана. Добијено пиће се поново пропушта кроз филтер од газе и сипа у чисте стаклене боце, чврсто затвара поклопце, хлади. Укусно здраво пиће спремно за употребу.

Савет! Класични бреза квас са сувим грожђем је идеалан за кухање окрошке. Додаће вам занимљиве белешкеомиљено јело.

Да би направили квас, потребно је да користите сок од свеже брезе

Бреза квас са додатком великих тамних грожђица

Када се користе велике тамне грожђице, рецепт и време ферментације се донекле разликују.

Потребне компоненте:

  • Нектар свеже брезе - 3 литре;
  • Тамно грожђе велико - 25 бобица.

Метод припреме:

Исперите и осушите бобице, проциједите нектар кроз цедиљку. У чаши или лонцу са емајлом (најбоље је користити стаклену посуду од три литре), помијешајте све састојке. Чврсто затворите посуду са будућим пићем и ставите на хладно место три месеца, на пример, у подрум. Након одређеног времена квас мора бити исушен и можете уживати у дивном пићу.

Хонеи Бирцх Квасс

Састојци:

  • Сок од брезе свјеж - 10 литара;
  • Грожђице - само 3 бобице;
  • Живи квасац (свежи) - 50 грама;
  • Течни мед - 35–40 грама;
  • Лимун (средње величине) - 3 комада.

Метод припреме:

Лимун истискује и мијеша се у дубокој посуди с филтрираним соком од брезе. Додајте живахни квасац, мед и грожђице. Побрините се да су све компоненте равномјерно измијешане, сипајте смјесу у стаклену посуду, чврсто затворите и ставите хладно мјесто гдје не продире јака свјетлост. Након 3-4 дана можете пробати свјежи тоник.

Рок трајности пића може се продужити на 4 мјесеца стављањем у фрижидер или хладно мрачно.место

Бирцх сап витх оранге

Потребни производи:

  • Природни и свежи сок од брезе - 2,5 литара;
  • Наранџаста - 1 комад;
  • Грожђице - 15-20 грама (10 комада);
  • Мелиса и метвица по укусу;
  • шећер 250 грама;
  • Квасац - 10 грама.

Метод припреме:

Мало шећера и квасца за мљевење и сипање у припремљену стаклену посуду, додајте резану наранчу. Прелијте преостали шећер, ставите гранчицу лимуна и неколико листова менте. Посуду сипајте соком, покријте и ставите у квасац два дана.

Ферментисану смешу проциједити кроз сито или филтер од газе и сипати у боце. Додајте 2-3 грожђице свакој од њих. Пијте у фрижидеру један дан. Тачно у једном дану можете да утажите жеђ на врели дан укусним пићем са нотама цитруса.

Савет! Рано пролеће је најбоље време за прављење кваса на бази нектара са грожђицама. Тако ће укусно безалкохолно пиће бити спремно за љето. Пиће, у које се додаје мед, боље је да се залију пре зиме, да би се подигао имунитет.

За ферментацију је потребно користити само стаклено или емајлирано посуђе.

Да бисте направили квас, требаће вам:

  • Свјежи бреза сок - 2,5 литара;
  • Бородински хлеб (пожељно устајали) - 2-3 кришке;
  • Шећер - 100 грама;
  • Шака грожђица;
  • Шака зрна кафе.

Припрема:

Пржите зрна кафе у тигању, без додавања уља. Комадићи хлеба да се осуше у рерни. Оперите и осушите грожђице. Помешајте све састојке у стакленој посуди (за ово је погодна посуда од три литре), сипајте све сокове. Затегните гумену рукавицу на врату тегле, пажљиво пробушите иглом. Ставите квасац на топло место два или три дана. После овог времена, квас би требало да победи, о томе ће рећи испаљена рукавица. Већ напето пиће кроз филтер од газе улијемо у стаклене боце и ставимо на тамно хладно место. Након три дана можете уживати у божанском тонику, богатом витаминима и минералима.

Адвице! Да бисте били сигурни у природност брезе, не би требало да је купујете у продавници, боље је да то урадите сами. У припреми кваса можете додати разне љековите биљке и биље. Ово ће само додати корисно пиће, тако недостајуће у рано прољеће, витамини и супстанце.

Бреза квас са додатком сувог воћа

\ т

Постоје два начина да се квас припреми од сувог воћа на бази нектара.

Састојци:

    \ т
  • Природни сок од брезе око три литре;
  • 150 грама мешаног сувог воћа.
Непотребно је користити пластичне контејнере за складиштење готовог бреза кваса. Пиће добро задржава своја својства у стакленим боцама

Начин припреме:

Темељито опране сухе плодове треба ставити у стаклену посуду, прекрити нектарима и прекрити покровом од газе. Мора постојати приступ кисеонику. Посуду са будућим квасом ставите на собну температуру две недеље. Након времена, напрезајте готов напитак и можете пити и уживати у задивљујућем укусу.

Састојци:

  • Свеже убрани бреза сок - 3 литре;
  • Мешавина разних сувих воћа - 200 грама;
  • Суви квасац - 10 грама;
  • Мед по вољи.

Припрема:

Добро исперите смешу сувог воћа под текућом водом и осушите је. Ставите посуду за будућу ферментацију (не пластичну). Сипајте квасац и сипајте преко свих нектара брезе. По жељи додајте мед у окус стартера. Покријте тару покривачем од газе и ставите на топло место. Након два дана, пиће је спремно, остаје само напрезање кроз малу цедиљку и може се пити хладан тоник.

Адвице! Када се квас користи квасцем, морате пажљиво пратити време и покушати да не претјерујете. У топлој соби, такво пиће се припрема веома брзо, тако да морате бити посебно пажљиви.

Бреза-јечмен квас

Љубитељи традиционалног хлебног кваса ће волети квас од јечменог јечма. Имају скоро исти укус, али ово пиће је богато витаминима и минералима. То ће такође бити добра основа за окрошку. Испод су два рецепта.пиће од јечма од брезе.

За кување ће вам требати:

  • 10 литара брезе нектара, пожељно свеже убраног;
  • 1 кг. одабран јечам.
Љубитељи традиционалног хлебеног кваса ће волети квас од јечменог јечма. Имају скоро исти укус, али ово пиће је богато витаминима и елементима у траговима

Припрема:

Оперите јечам и осушите га, а затим га пржите у тави до златно смеђе нијансе. У тари са затегнутим брезиним соком улијте зрно, помешајте. Ставите на хладно место. Постепено, сок ће почети да јача. Обезбедити да је достигао жељену тврђаву, проциједити и сипати у припремљени контејнер. Овај напитак се може пити до средине лета.

Потребни састојци:

  • 10 литара сока од свеже брезе;
  • 1 фунта јечма;
  • 500 грама шећера;
  • 800 грама раженог хлеба;
  • 100 грама суве метвице.

Метод припреме:

Одрежите ражени хлеб и осушите га у рерни. Претходно опран и осушен јечам пржити у тигању до златно браон боје. Сок скухајте унапред и ставите све састојке мало хладно. Оставите мешавину на температури од 22-24 степена за ферментацију три дана. Затим је потребно напрезање, сипати у посебно припремљену посуду и охладити. Можете уживати у божанском укусу хладног пића. Овако припремљени квас можете сигурно складиштитипола године.

Ако желите да уживате у здравом тоничком напитку, морате провести доста времена

Припрема брезе кваса код куће није тежак процес. Ако желите да уживате у здравом тоничком напитку, морате на њега провести доста времена. Добар додатак приликом сакупљања брезе нектара је шетња шумом и уживање у њеној љепоти. Бићете сигурни да се бреза квас производи искључиво од природних састојака.