Како замрзнути тиквице за зиму: 5 једноставних начина

Тиквице су највреднији производ за здраву исхрану, идеалан први оброк за дијете и само укусно поврће, од којег се добија невјеројатан гулаш, рататоуилле, па чак и лазање. Купујући смрзнуто поврће у супермаркету, вероватно ћете бити разочарани. Уместо карактеристичног пријатног укуса и деликатне текстуре, у пакету ће се налазити неупотребљиви комадићи поврћа, који ће и након термичке обраде остати „гумени“. Ако имате богату жетву на креветима, корисно је питати како замрзнути тиквице за зиму, како би сачували пуноћу окуса и максималне храњиве састојке.

Да ли је вредно замрзавања

Патуљци се могу замрзнути на исти начин

95% тиквица се састоји од воде, а то је да поврће дугује свој "скромни" садржај калорија - само 20 кцал на 100 г Међутим, преосталих 5% има огроман садржај минерала: гвожђе, калцијум, бакар, фосфор, калијум и натријум успешно сарађују са витаминима Б, аскорбинском и никотинском киселином, токоферолом и провитамином А. Поврће је богато пектином и влакнима, биотином и тартронском киселином. . Када су замрзнути, минерали и влакна се складиште у потпуности, а витамини делимично. У сваком случају, користи од смрзнуте тиквице ће бити више него из конзервираног.

Приликом жетве поврћа, вреди унапред одлучити која јела од њих планирате да кувате.Погодније је пржити тиквице, користити производ за припрему супе, кавијара или паприкаша,дробљене до величине коцки са стране од 1-1,5 цм Ако планирате кување поврћа, тиквице се у почетку могу уситнити на рибеж. Као основа за дјечју храну производ се може самовољно сломити.

Методе замрзавања свеже тиквице за зиму

Тиквице за храну за бебе не могу бити исечене премало, јер ће се онда и даље претворити у пире
  1. Рав. Најједноставнија опција: опрати тиквице, исећи сваки реп и врх сваког поврћа, самљети га на произвољан начин, ставити у посуду или пластичну врећицу и ставити у замрзивач.Ако планирате да производ добијете за кување хране за бебе или супе-пиреа, ова опција је идеална гредица.Потрошите минимално времена и сачувате најкорисније супстанце. Међутим, након одмрзавања, тиквице ће изгубити много течности и једноставно нису погодне за кување других јела.
  2. Уз додатак соли. Очишћено поврће се здроби, положи у једном слоју на папирни ручник, посути сољу. Сат времена касније, излучени сок је пажљиво уклоњен, кришке тиквица су паковане у врећице и замрзнуте. Као резултат тога, држите максимум корисних компоненти, а зими одмрзнуто поврће неће изгубити своју визуелну привлачност.
  3. Са пре бланширањем. Купљене тиквице кувају се у кипућој води са лимунском киселином 3 минута. Дијелови се уклањају жлицом с прорезима, суше се и замрзавају на уобичајени начин.ИнУ овој верзији, поврће задржава своју боју и облик, али губи више од 30% витамина.
  4. У образцу који се трља. Поврће се меље горње или комбинује, помеша са соли и остави 30 минута на собној температури. Након тога, испуштена течност се испушта, маса која се трља пажљиво се утискује, пакује у врећице и ставља у замрзивач. Добијате савршену базу за поврће или месне округлице.
  5. После топлотне обраде. Можете замрзнути пржене тиквице или готове варива без додавања уља. Зими ће бити довољно да посуду пошаљете у таву или у лонац, а за неколико минута добићете укусну прилог. Витамини у овој верзији замрзавања ће се сачувати само делимично.

Како замрзнути поврће: водич на видеу

Шта кувати зими

Правилан избор расположивих јела зависи од одабраног начина припреме. Дакле, замрзнута сирова тиквица је погодна само за припрему пире кромпира, супе, кавијара или ћуфа. Подложно претходној топлотној обради или употреби соли, отопљене тиквице се могу пржити, користити као састојак за варива или рататоуилле.

Домашни скавиј кавијар или зеленорска плата в зимниј период - вкусни закуски за фамилиа
Важно је ослободити што више зрака у комадима производа.Производ није погодан за поновну замрзавање. Контејнер са замрзнутим поврћем треба узети непосредно пре кувања и одмах подвргнути топлотној обради.

Пратећи ова једноставна правила, можете уживати у богатим витаминима и укусним јелима од поврћа током цијеле године.