Користан кашица од проса у лаганом шпорету са млеком - укусни рецепти

Каша за доручак је најбољи почетак дана, и зато нудимо неколико рецепата који ће вам рећи како припремити просовану кашу у лаганом шпорету с млијеком

Каша за доручак је најбољи почетак дана, и зато вам нудимо неколико рецепата који вам говоре како припремити просовану кашу у лаганом штедњаку с млијеком. Сви знају овај слоган, али понекад је тешко интерпретирати га детету које тражи укусну храну - сендвиче или колачиће. Покушајмо да скухамо здраву кашу тако да је нико не може одбити. Просо припрема млеко брзо и укусно у спором штедњаку. Како то урадити, сада реци.
Али пре тога, мала дигресија ...

Пшеница на млеко се припрема брзо и укусно у спором штедњаку

Предности каше од проса

Просо садржи велику количину протеина, угљених хидрата, амино киселина. Каша од ње побољшава варење због влакана. Непроцјењива својства псхенке је способност да се прочисти тијело од радиоактивних честица и соли тешких метала, који имају способност да се акумулирају у тијелу.

Просо садржи много протеина и много битних елемената у траговима - магнезијум, силициј, калијум. Они јачају нервни систем, помажу рад срчаног мишића. Ако кухате просо на води, то ће помоћи у борби против вишка масног ткива, уклањања из унутрашњих органа. За оне који желе да изгубе тежину, требали бисте то узети у обзир. Одлично! Једите кашу и губите тежину!

Повољније је кухати кашу у вишенаменској посуди, на шпорету се може "побјећи" или запалити. Да, и непрестано ометати с њом је такођер није врло згодан. И унутрасве је једноставно. Потребно је да преузмете састојке за рецепт и кликнете.

Просо садржи много протеина и много битних елемената у траговима - магнезијум, силициј, калијум

Просо каша у лаганом шпорету са млеком: како кувати?

Неопходно је користити мјерну посуду из вишенамјенског штедњака.

Производи:

  • 3 шоље млека;
  • 2 тбсп. прокухану воду;
  • 1 тбсп. просо;
  • 2 кашике. шећер;
  • 35 г маслаца;
  • 0,5 кашике. сол.

Кухање:

Исперите просо топлом водом неколико пута, изаберите ванземаљске зрна, сипајте их на тканину да би пусти стаклену воду. Припремљене житарице сипајте у контејнер за више јела, додајте млеко, воду, со и шећер. Сви састојци су добро помешани, ставите посуду у уређај. Јело можете припремити у режиму "Пиринач" или "Каша" у трајању од 35 до 50 минута, у зависности од снаге посуде. Након сигнала о крају циклуса, извадите посуду, помијешајте готову кашу, напуните је уљем.

Можете припремити јело у режиму "Рижа" или "Каша" у трајању од 35 до 50 минута у зависности од снаге посуде

. 10 минута у режиму загревања са затвореним поклопцем. Важно је да не претерујете. Готово јело је постављено на плоче и сервирано вруће. За слатке зубе можете га зачинити џемом.

Како изабрати житарице

Пшеница није најпопуларнији производ. Због тога се житарице могу дуго задржавати на полицама. Не треба нам такав производ. Посебно пажљиво треба изабрати житарице у топлојдоба године. Код производа који касни са топлином може доћи чак до инсеката.

Ако вам је стало до свог здравља, немојте тражити јефтиност. Такво зрно је вероватно слабо очишћено и обрађено. Разлика у цени са житарицама високог квалитета је мала и можете изгубити користи. Јефтини гриз морат ће пажљиво разврстати, уклонити остатке и ванземаљске житарице, више пута опрати. Чак и чисто зрно треба испрати у врућој води док вода не буде бистра.

Чак и чисто зрно треба испрати у врућој води док се вода не испразни

. Заштитит ће производ од влаге и прљавштине тијеком транспорта и складиштења. Најслађа каша ће се појавити из чистих жутих зрна. Купите за доручак само најквалитетније и свјеже зрно.

Историјска позадина

Некада су житарице биле најпопуларнија храна. Кувани су у руској пећи у лонцу или глиненој посуди. За дугу историју каше хостесе су научиле како да је кувају за хиљаду рецепата.

Каша је марка руске кухиње, врхунац кулинарске изврсности у Русији. Служи се радним данима и на гозбама. Каша је била церемонијална јела на свадбама, црквеним и породичним прославама. Целе кашне гозбе постављале су принчеве за своје одреде у древној Русији. Заједно са својим ратницима, јели су храну из једног великог котла, означавајући једнакост цијеле војске.

Просо каша, заједно са пола палачинке, хељде и зобене каше била је најчешћа храна Руса током многих векова. Неправеднозаборавите ексклузивне рецепте руске каше. Кували су се у млеку, у води, с аромом соли, медом, маслацем. Јело је стекло посебан укус због кувања у руској пећи. Обично се каша кува после печења хлеба. Лијевано гвожђе је стављено у врућу пећницу, која се постепено охладила, а каша је „пропадала“, не кувањем, већ намочена у млијеку и адитивима.

Уобичајен рецепт за просо је кување преко воде са додатком млека у последњој фази кувања. Укус каше зависи од квалитета и укуса воде. Зрно је натопљено течношћу, апсорбујући његова својства. Због тога за кашу треба изабрати не само зачине и адитиве, већ и воду на којој се припрема. Сада се ово јело користи као прилог за месо или рибу. Али каша је самодовољно јело. Може се користити са маслацем, сушеним воћем, сиром, сиром, џемом или медом. За сваки укус постоји одговарајући рецепт.

Каша је марка руске кухиње, врхунац кулинарске изврсности у Русији. Послужено је радним данима и благданима

Пшеница је корисна за дијабетичаре, она се показује у периоду опоравка након тешке прехладе. Међутим, упркос великој користи, честа конзумација каше мора бити напуштена за пацијенте са васкуларним болестима, који пате од затвора, као и код пацијената са ниском киселошћу.

Реципе витх Пумпкин

Потребни производи:

  • Пола чаше проса;
  • 250 мл млека;
  • Вода за кување крупице и бундеве;
  • 0,5 кг бундеве;
  • 50 г грожђица;
  • 50 г маслаца;
  • Со, шећер по укусу.

За добар резултат вам је потребанпред-кувати просо у води. Да бисте то урадили, улијте чисте житарице у кључалу воду и кувајте на лаганој ватри 3-4 минута. Затим исушите воду и исперите житарице хладном водом.

Комадићи бундеве, исецкани на мале коцкице, такође кувају у води 5-10 минута. Затим припремљене састојке ставите у лонац, додајте млеко, со, шећер и кувајте у режиму "Каша".

Просо каша с бундевом је врло здрав и укусан доручак

Тип! Док се кува, каша може да "истекне" из спорог штедњака. Да бисте спречили да се ово догоди, очистите маску здјеле. Кухање млијека неће порасти изнад те границе.

Неколико рецепата за просену кашу у лонцу без млека

Рецепт 1.

Потребно је узети: 1 мјерну посуду проса, 2-3 шалице воде, 40 г маслаца (ако сте се истопили, узмите трећину мање), сол и шећер по свом укусу.

Кухање овим редом:

  • Припремите просо - прођите и исперите топлом водом. У овој фази постоји тајна. Зашто је потребно пажљиво сортирати и опрати зрно? Покривен је масним наслагом на врху! Он оксидира у ваздуху и може дати горак укус храни приликом кувања. Оперите крупицу да очистите воду и будите сигурни да користите топлу струју. Прашина и љуска, тамне житарице са дефектом ће бити уклоњене заједно са водом.
  • Да бисте се сигурно ослободили горчине, намочите зрно 1-2 сата, а након прања сипајте кипућу воду.
  • Пресавијте житарице, со - шећер и маслац у посуду за више пецива и додајте воду. Ако волите вискознукашу, додати још једну шољу количини течности која је наведена у рецепту. Измијешајте све компоненте прије укључивања.
  • Неопходно је одабрати начин кухања тако да посуђе куха, али не и сухо. Укључите "Млечна каша" или "Хељда". Упутство за ваш мултицоокер модел ће вам помоћи да изаберете праву опцију. Нешто више од пола сата ће бити печена каша.
  • Да бисте створили ефекат слабости у руској пећи, оставите кашу на гријачу неколико минута. Затим ставите на плоче и додајте уље. Ако волите слатки укус, посуду поспите сувим грожђицама или сувим кајсијама. Запамтите изреку да нећете покварити кашу са маслацем. Импрегнирано кремастим зрнцима - јединствена делиција!
Запамтите изреку да кашу не можете покварити маслацем. Импрегнирано кремастим зрнцима - јединствена делиција!

Рецепт 2. Са бобицама.

Све фазе рецепта 1 се посматрају у тачном понављању. Пре него што почнете са процесом кувања, улијте прегршт боровница или других бобица у посуду за печење. На 0,5 чаше пшенице, узмите што више бобица.

Рецепт 3. Са гулашом.

Просо каша је добра као самостално јело са и без пунила. Може се кухати слатко, слано или чак с месом. Овај козачки "Цондер" имаће много укуса.

Свакодневни брзи оброк може се кувати за пола сата. Готов гулаш се може комбиновати са поврћем, које додатку зачину и лакоћу даје здравом јелу.

Потребно:

  • 160г просо;
  • Банка висококвалитетног паприкаша;
  • Бугарска паприка - 1 ком.
  • Црвени лук и шаргарепа - по једно поврће;
  • Свјежи или смрзнути зелени грах - 150г;
  • Дезодорисано сунцокретово уље - 35г;
  • Вода - 600 мл;
  • Зачини, зачинско биље.

Метод припреме:

  1. Коцкице поврћа (осим слатке паприке), сипајте их на дно мултицоокера. Претходно ћемо у посуду сипати биљно уље. У режиму пржења пролазимо преко 4 минута.
  2. Додајте паприку и гулаш. Све пржите 6 минута.
  3. На месо сипати огуљене и огуљене гризове.
  4. Нарежите на мале зелене грахове, положите на врх пшенице у вишекоморну посуду и зачините препарате зачинима.
  5. Напуните воду пажљиво, затворите поклопац и укључите режим кувања пилава на 45 минута.
Просо каша је добра као самостално јело са и без испуна. Може се кухати слатко, слано или чак с месом

Промјена састава зачина у овом јелу није забрањена. Ставите у њега оно што волите користити у јелима од меса - хмељ-сунели, босиљак, адјика и тако даље.

Рецепт 4. Са месом.

Пуно развијено велико месно јело у спором штедњаку куха се брже него на шпорету. Месо и крупица се кувају истовремено.

Производи:

  • 300 г житарица;
  • Лук и шаргарепа - по 100 г;
  • Зачини;
  • Месна пулпа - 0,5 кг;
  • Прстохват јеера, добра гомила свежег копра.

Секвенца за кување:

    \ т
  1. Оперите месо и исеците га на мале коцкице.Припремите житарице - издвојите, оперите, прелијте кипућом водом.
  2. Ставите коцке меса на дно посуде за печење и укључите режим печења. Попеците месо 20-30 минута.
  3. Фино сецкати поврће, додати месу и наставити пржити још 5 минута.
  4. То је био ред житарица. Прелијте у посуду преко поврћа и меса, додајте зачине, додајте воду. Укључите уређај у режим "Пилаф" и кувајте кашу 1 сат.
  5. Непосредно пред крај циклуса додајте сецкани копар у посуду.

Мутон и свињско месо су веома погодни за овај рецепт. За љубитеље исхране може се понудити пилетина. Чешњак и босиљак се комбинују са било којим месом, додају се заједно са копром.

Рецепт 5. Са скутом.

За такву пикантну капљицу треба масни свјежи сир произведен од пуномасног млијека. Производ мора бити свеж!

Додати бобице и плодове по окусу каше

Компоненте антене:

  • 200 г скуте;
  • 160 г житарица;
  • 40 г маслаца;
  • Вода - 500 мл;
  • Со и шећер по укусу.

Припрема:

Сипати гриз припремљен као што је горе описано у кипућу воду на пећи и мало прокухати. Затим исушите воду и ставите просо у посуду вишекутника.
Додајте скуте, шећер, со, додајте воду и кувајте у режиму „Млечна каша“.

Карактеристике кувања

Пре проналаска мултиваркова, каша од проса је кувана у два корака. Прво, кухајте житарице у води на пећи. Онда су га наточили млијеком и ставили га на лагану ватрупећ за слабост. Сада се све може комбиновати у једном циклусу кухања.

Пшеница је прикладна за дјечје оброке

Сваки модел вишенамјенске пећнице има свој властити начин кухања. Најпогоднији су за мрвљив прилог од просоја "Пилаф" и "Крупа". Ако кувате лепљиву кашу, изаберите режим "Млечна супа" или "Каша". Погледајте упутства за свој модел.

Пропорционалне норме за конзистентност посуђа

Просо је брзо прокувано, зрна се распрсну и окрену наопако. За исправан резултат, запамтите која стопа течности и житарица одговара датом моду:

За месна и рибља јела потребна је хрскава каша. За њу, узмите 2 шоље воде за сваку чашу житарица:

    \ т
  • За "размаз" - 4 чаше воде за 1 шалицу проса;
  • За дјечју текућу кашу, потребно је узети омјер 1: 6 житарица и воде.

Пшеница добро пристаје уз пиринач, хељду. Укус ће бити необичан. Такве варијације су у традицији кувања руских житарица.