Може ли дојиља да једе мед

Мед још од давнина је познат по одличном укусу и мирису. Његов састав је јединствен, изузетно је користан. Али у периоду лактације, мед треба користити са великим опрезом, јер често изазива алергијске реакције. Како правилно дојити маму да унесе овај производ у исхрану како би из тога извукао максималну корист, а не да науди беби?

Да ли је могуће јести мед приликом дојења

Пчелињи мед је нектар цвећа које пчеле сакупљају и обрађују. То је вискозна слатка супстанца јантарне боје која садржи витамине и минерале, угљене хидрате, ензиме и органске киселине, која има бактерицидна и антиинфламаторна својства. Хемијски састав меда је близак саставу људске крвне плазме, па се лако апсорбује.Његов укус и арома разликују се у зависности од боје из које је сакупљен нектар - лимете, хељде, вријеска, багрема и дјетелине.Цвет - сакупљен из цвасти разних биљака.

Пчелињи мед је нектар који се дјеломично пробавља у гуши медоносне пчеле

Корисна својства производа такођер увелике овисе о његовој разноликости:

  • Акација се сматра најмање алергенском, има карактеристичну арому цватуће багрема;
  • хељда и кестен богати витаминима, убрзавају метаболичке процесе и имају тоник;
  • лимета и оскоруша су познати по својим имуностимулирајућим и протуупалним својствима;
  • матичњак, матичњак, анђеоско умирујуће и јаченервни систем, нормализује сан;
  • и детелина, позната по својим лактогеним својствима, стимулише хематопоетску функцију.

Традиционални исцелитељи користе различите врсте меда, тинктуре меда и облоге, као и друге пчеларске производе, као што су прополис, паргуи, пчелињи легло, матични млеч за лечење пацијената. Јединствене особине меда одавно су препознате и званично медицина.

Сестава и својства, боја и текстура, окус и арома меда зависе од његове разноврсности

Састав и корисна својства производа

Мед се може назвати природним додатком, природном енергијом. Имајући у свом саставу до 76% лако сварљивих шећера (сахароза, фруктоза), брзо и ефикасно враћа снагу, даје енергију, окрепљује, даје задовољство свом укусу, побољшава расположење, опћу виталност и благостање.Витамини и минерали у свом саставу допуњују резерве корисних биоактивних супстанци у телу дојиље, повећавају квалитет лактације.

Постоји популарно мишљење међу људима да мед побољшава укус мајчиног млека. Ова чињеница није научно доказана. Али ако узмемо у обзир да се мајчино млеко производи од компоненти мајчине крви, можемо претпоставити да њен укус тешко зависи од карактеристика укуса хране коју жена конзумира. Али супстанце које су део меда могу имати опипљив ефекат на тело дојиље. Они улазе у системску циркулацију и стога могу да утичу на здравље бебе.

Табела: хемијски састав,енергетска вредност и користи меда

\ т
\ т Жељезо, Фе - је део хемоглобина, иницира метаболизам кисеоника, синтезу протеина и ензима, нормализује функционисање штитне жлезде, имуног и нервног система \ т
Елемент Количество в 10 г меду Норма за дојече мајке дневно
Калорије 32.8 кцал 1356 кцал
Протеини - учествују у процесу стварања крви, синтези хемоглобина, изградњи ћелија, они узрокују развој алергијских реакција након конзумације меда 0.08 г 76 г
Угљени хидрати - када се разграђују, енергија се ослобађа током виталне активности 8 г 127 г
Витамини
Витамин Б5, пантотенски - учествује у узимању протеина, масти, угљених хидрата и производње енергије од стране ћелија, стимулише производњу хормона кортексом надбубрежне жлезде и успорава старење ћелија 0.01 мг 7 мг
Витамин Б6, пиридоксин - контролише ниво глукозе у телу, нормализује равнотежу натријума и калијума у ​​течностима, обезбеђује размену аминокиселина 0.01 мг 2,5 мг
Витамин Ц, аскорбински - стимулише имуни систем, побољшава апсорпцију гвожђа, нормализује варење 0,2 мг 120 мг
Витамин ПП, НЕ - члан метаболизма масти, контролише ниво холестерола у крви, убрзава процесе регенерације и раста 0,04 мг 23 мг
Витамин Х, биотин - регулише ниво шећера у крви, учествује у формирању ткива, метаболизму протеина и угљених хидрата 0,05 мг
Макроелементи
Калијум, К - контролише равнотежу киселине и соли у течностима, нормализује крвни притисак, учествује у дисању ћелија 3,6 мг 2500 мг
Калциј, Ца - одговоран је за формирање костију, регулише мишићни тонус, нормализује рад срчаног мишића и нервних ћелија 1.4 мг 1400 мг
Натријум, На - обавља регулаторне и транспортне функције (регулише метаболизам воде и соли, транспортује корисне супстанце у ткива), шири крвне судове 1 мг 1300 мг
Фосфор, Пх - учествује у процесима формирања костију и раста ћелија, нормализује рад бубрега, повећава менталну и мишићну активност 1.8 мг 1000 мг
Хлор, Цл - учесник у метаболизму масти, стимулише варење и функцију јетре, уклања токсине и отпад из тела 1.9 мг 2300 мг
Елементи траце
0.08 мг 18 мг
Флуор, Ф - неопходан за апсорпцију гвожђа и нормалан ток минерализације коштаног ткива, доприноси правилном формирању скелета и брзом акретирању костију након повреда, уклања тешке метале из тела 0,01 мг 4 мг
Пробављиви угљени хидрати
Обезбеђују се моно- и дисахариди (шећери) - лако пробављивитело је енергизовано, учествује у метаболичким процесима, умирује, побољшава здравље и спавање 74.6 г мак 100 г

У рецептурама се подразумевано користе следеће мере:

  • 1 тбсп. л течни мед - 24–30 г, згуснут слајдом - 21–27 г (у зависности од сорте);
  • 1 чаш. течни мед - 8–10 г, згуснут слајдом - 7–8 г (у зависности од сорте);
  • у просеку - у кашици око 30 г, у чају - око 10 г меда.
В чајна кашика 8–10 г (в зависимост от категориа) на тековни мед

Ако сравнате мед с шећери, в калорическое состоание, разликата меду не е тако видна. 328 кцал /100 г, шећер - 380 кцал /100 г). Али мед је два пута слаткији. Дакле, додајте пиће, десерте, печење меда треба пола количине шећера.Зашто се смањује потрошња калорија и шансе да се задржи мања бројка.

Поред тога, добро је да доји мајку да једе мед:

  • за опоравак у постпарталном периоду, обезбеђујући потребну енергију;
  • спречавање развоја постпарталне депресије;
  • побољшање стања нервног система, борбу против поремећаја сна;
  • да нормализује метаболичке процесе, да стимулише и побољша квалитет лактације;
  • јачање имунолошког система, допуњавање резерви витамина и минерала;
  • борба против било којих жаришта упале у телу;
  • да нормализује крвни притисак и елиминише надутост;
  • да стимулише кардиоваскуларни систем;
  • побољшање активности мозга;
  • за побољшање расположења и укупне виталности.

Када дојење (ХБ) може и треба, има меда, само пре него што га пробате након порода, увек се консултујте са својим лекаром. Постоји више контраиндикација и ограничења у вези са употребом пчелињих производа током лактације. Такође је неопходно знати када је то могуће и како правилно нахранити мајку која убризгава мед у своју исхрану.

Медицинска наука не познаје никакве посебне забране у вези са исхраном жене која доји. Јасно је да такве ствари као што су алкохол, дроге, цигарете, узимамо из заграда и уопште не размишљамо. Ако стварно желиш нешто, зашто не би покушао? На крају крајева, када жена јасно види везу између употребе било којег производа и добробити дјетета, сама ће одбити такве производе. Али ако се ви и ваше дијете осјећате нормално, нема проблема, па зашто се ограничавати? Једите на здравље!

Видео: кориснији мед за тело

Контраиндикације и мере предострожности током лактације

Присуство неких хроничних болести у историји (историја болести) може бити разлог забране укључивања меда у јеловник мајке која доји.Индивидуална нетолеранција на полен је директна контраиндикација за употребу ове природне делиције.Ако је родитељу дијагностицирана било каква храна прије рођењаалергија, у периоду лактације, овај производ се такође не препоручује мајци.

Када је дојење меда контраиндиковано код жена:

  • са дијабетесом првог типа (са болешћу другог типа, треба строго поштовати минималне препоручене норме и после конзумирања меда проверити ниво шећера у крви);
  • са хроничним болестима органа респираторног система - опструктивни бронхитис, бронхијална астма (због ризика од развоја бронхоспазма, едема, гушења услед реакције на употребу меда);
  • са пробавним поремећајима - панкреатитисом и гастритисом у акутној фази;
  • са уролитијазом или жучном болешћу.

Стопа конзумације меда за дојиље варира у зависности од старости бебе:

  • док се у неонаталном периоду развија дигестивни систем новорођенчета и насељена је корисном микрофлором, жена треба да прати хипоалергенску исхрану и неко време одбацује мед;
  • када беба наврши 3–4 месеца, мајка ће моћи да једе 0,5–1 кашичицу. мед сваких 2-3 дана;
  • након шест мјесеци од рођења дјетета (и прије краја лактације), дојиљи је дозвољено да једе мед за 1 чајну жличицу. сваки дан

Често пробавни проблеми и алергијске реакције код бебе су резултат прекомерне употребе одређених производа његове мајке. Због тога је важно знати и придржавати се правила, посебно када су у питању производи са високим степеном алергености.

Симптоми алергијске реакције на мед код новорођенчади могу имати осип на кожи различите тежине

Алергије код новорођенчади

Реакција на мед у новорођенчету може се јавити и као резултат једне употребе производа од стране мајке која доји (чак иу дозвољеној количини), и након редовног прекорачења препоручених норми.

Алергије код деце се препознају по присуству типичних знакова:

  • црвенило, осип и свраб на кожи;
  • отицање слузокоже - очи, назофаринкс, респираторни тракт;
  • повећана слина, ринитис;
  • поремећаји пробаве - надутост, дијареја, цревне колике.

Када се такви симптоми нађу код бебе, обавезно је потражити помоћ педијатра за помоћ. А мама мора да искључи алерген из менија најмање месец дана. Након тога, можете поново пробати мед.

Како би се беба заштитила од дојења против штетних ефеката алергија, било који производ из менија мајке за дојење додаје се тек након што је прописно тестиран - уведен у исхрану.

Како увести мед у исхрану жене током дојења? Једите га треба почети постепено, у малим дозама, сваки дан удвостручивањем сервирања:

  • 1. дан -. Х.
  • 2. дан - посматрати реакцију организма на производ;
  • 3. дан - у одсуству карактеристичних симптома алергије, ½ тсп;
  • 4. дан - поново посматрање;
  • 3. дан - ако се мама и дијете осјећају добро - 1 чајна жличица.

При томе је потребно поштовати сљедећа правила:

  • узорци се могу покренути само када је дијете потпуно здраво, а зуби нису резани;
  • истовремено се додаје само један нови производ - он се увек користи ујутро, тако да мама има могућност да током дана уочи било какве промене у стању бебе;
  • мора постојати најмање двије седмице између увођења сваког новог производа.
Ацациа мед се сматра најмање алергенском

Током лактације, нутриционисти препоручују да се користе лаке сорте меда - багрем, детелина, луцерка, малина, чемпрес, мелисиан, сунцокрет, јабука. Сматрају се мање алергенима.Свака сорта се уноси одвојено у исхрану.

Ако мајка и дијете нису алергичне на мед, на менију могу бити тамне сорте - мајске (посебно корисне), хељда, цикорија, чичак, кестен, вријесак, ливада (од цвјетова траве), шума (из различитих стабала- биљке меда). Тамни мед одликује се својим тоничним и антибактеријским својствима.

Због високог садржаја шећера у меду је у стању да оштети зубну цаклину. Стога је након употребе потребно испрати усну шупљину топлом прокуваном водом. То ће помоћи да се избегне развој каријеса.

Сирови мед, пастеризован, загрејан

Раније се сматрало да живи (или сирови) мед може бити заражен Цлостридиум спорама.ботулинум, који, улазећи у људски организам, изазива опасну болест ботулизма. Пастеризовани мед за неутрализацију патогене микрофлоре у њему. Међутим, научници су доказали да производ садржи природне антибиотике који спречавају репродукцију патогена .

Стога, приликом дојења не треба се бојати да користите сирови мед који није био изложен високим температурама - не можете ништа добити од њега. У том смислу, потпуно је сигурно. Штавише, загревање меда изнад 40 ° Ц доводи до губитка корисних својстава. Ако се мед загреје изнад 60 ° Ц, почеће да емитује отровну супстанцу оксиметилфурфурал.Препоручује се додавање меда у топла (до 40 ° Ц) јела и пића, а могуће је растопити кристализовани (кандирани) производ само у воденом купатилу.

Природни мед тече у континуираном танком току

Како изабрати мед

Важно је бити у стању разликовати прави квалитет меда од кривотвореног меда - на тржишту се сматра једним од најчешће фалсификованих производа. Алергијске реакције код одраслих и дјеце могу бити узроковане индивидуалном осјетљивошћу, али и употребом меда који садржи кемијске адитиве или антибиотике.

Табела: купујемо мед - знаци производа природног квалитета

\ т \ т \ т \ т \ т
Критеријуми за избор Куалити Хонеи Поор лошег квалитета
Тежина 1 л тежи 1,4 кг или више 1 л тежи мање од 1,4 кг
Зрелост Зрела садржи 20% воде (тест на салвети - неће бити мокре тачке око капи меда) Незрели садржи више од 20% воде (тест на салвети - влажни ореол ће бити јасно видљив око капи меда на убрусу)
Конзистенциа Уједначен, умерено вискозан, са дрвеним штапом који тече у континуираном танком току Има неуједначену структуру, може се раслојавати, формирати течни сируп на површини, капље из дрвене штапиће
Боја, транспарентност Свеже прозиран, има светлу или тамну нијансу јантара, у зависности од сорте Има мутну нијансу, обично светло жуту, ако се у водени раствор дода кап јода (1 кашика. Мед на 100 мл воде), раствор постаје плав - овај тест одређује скроб као додатак
Флавор Засићени мед или цвет - у зависности од сорте Слабо изражен, несигуран или, напротив, претјерано укусан
Кристализација То се временом згушњава, расте мутно, кристали шећера се јасно осећају, а специфична тежина производа се мења - кандирани густи мед увек тежи мање од свеже течности Згушњава се веома брзо, много пута брже од природног, на површини се појављује течни сируп

Боље је купити мед од познатих пчелара, при избору не стидите се да испробате производ и обавите тестове квалитета.

Видео: мед - природни десерт (Елена Малисхева)

Методе употребе и примене

С обзиром на чињеницу да је употреба меда током лактације ограничена на врло малу количину, они најчешће заслађују чајеве, компоте, коктеле, користе као додатак у житарицама или десертима, припремају јела и воћне салате уз печење.

Не заборавите на љековита својства меда. Као део рецепата традиционалне медицине, ефикасан је код прехладе и несанице. Користи се споља за лактостазе и побољшава стање кожеМеђутим, пре коришћења народних лекова са медом, свакако треба да добијете квалификовану консултацију од свог лекара и разјасните дозу.

Лимун, ђумбир, млеко, лековито биље дозвољено у ХБ може се додати чају са медом

Чај са медом

Има тонична, антивирусна, антипиретична, антиинфламаторна, имуностимулирајућа, лактогена својства. Приликом дојења боље је изабрати висококвалитетни црни или зелени чај од великог листа и скухати га слабо. Мед се додаје топлом чају. Или попити пиће са медом док пијете.

Састојци:

  • пречишћена вода, кипућа вода, 200–300 мл;
  • чај - средњи лист или велики лист - 1 чајна жличица. (2-4 г зависно од сорте);
  • мед са светлом бојом - 1 кашичица. (8–10 г зависно од сорте);
  • Лимун (у одсуству алергије), метвица (матичњак) или млеко - по укусу.

Кухање.

    \ т
  1. Сипати листове чаја у чајник.
  2. Сипати кипућу воду.
  3. \ тИнсистирајте на поклопцу 10-15 минута - снага пића зависи од времена кувања.
  4. Улијте чај у 2/3 у чашу и напуните 1/3 запремине куваном водом или млеком.
  5. У чашу можете ставити парче лимуна или неколико листова менте (матичњак).
  6. Пустите да се охлади на 40 ° Ц и тек онда додајте мед.

Да бисте стимулисали производњу и истицање мајчиног млека, пола сата пре храњења бебе, требало би да пијете шољицу топлог, слабо скуваног чаја од 1 кашичице. мед Додатак мелисе, камилице, коморача, аниса, корена ђумбира, лимете и чаја ће појачати његов лактогени ефекат. Само прво требате према свим правилима дојења увести биље у исхрану и осигурати да мајке и бебе нису алергичне на њих.

Мајка која може дојити може да једе домаћу торту од меда и друге пекарске производе из меда

Може ли се печење меда вршити помоћу неге меда

Домаћи слаткиши се обично појављују на јеловнику мајке која доји 3-4 мјесеца након рођења дјетета. Када је мед већ присутан у исхрани, понекад можете покушати да се размазите меденим пецивима направљеним својим рукама. Боље је одбацити колаче и пецива стечена у продавници током лактације - они могу садржати штетне хемијске адитиве у саставу.

Хонеи цаке? А зашто да не, ако га једете мало по мало и ријетко - прво уживајте у малим комадима и постепено повећавајте порцију. Мајка која је дојила може једном појести до 100-150 г домаће колача.

Дијетална меда - рецепт

Садржирелативно мало калорија. Како се нови производи уводе у јеловник, рецепт се може допунити воћем, бобицама и орасима. Састав креме се може разликовати: кисела павлака, свјежи сир, немасни јогурт погодни су за његову припрему. Можете и кувати домаћу крему на млеку.

Састојци:

    \ т
  • шаргарепа - решетка малог рибежа - 1 ком. медијум (75 г);
  • протеин пилећег јајета - 1 ком.
  • млеко - немасно, пастеризовано - 5 кашика. л (75 мл);
  • багремов мед - или било која друга светла сорта - 1 тбсп. л (27–30 г) у тијесту и за крему 1,5 жлице. л (шећер се може додати креми у односу 1: 2);
  • брашно од зобене каше - љуске можете млевети у млинцу за кафу - 2 кашике. л (14г);
  • скроб - можете узети кромпир или кукуруз - 1 тбсп. л (око 30 г);
  • прашак за пециво - 1,5 кашичице. (8 г);
  • со - 2 г (пинцх);
  • маслац за подмазивање тигања - 25 г;
  • ниско-масни сир за крему - 100 г;
  • јогурт или павлака - 2 кашичице. (20 г);
  • кора лимуна (ако није алергична) - 1/3;
  • 45 мл воде и 10 г меда за импрегнацију слојева колача.

Кухање.

    \ т
  1. Пролијте протеин сољу, постепено додајте мед (1 тбсп.) И млеко на масу.
  2. Додати нарибану мркву, зобену кашу, претходно мешани прашак за пециво и скроб.
  3. Добро промешајте тесто и оставите да одстоји 5-10 минута.
  4. Подмажите загрејани лим за печење.
  5. Равномерно размажите тијесто.
  6. Пећи на 180 ° Ц док се не припреми (15-20 мин.).
  7. Док је торта у пећници, направите крему -Победите сир са јогуртом и медом, додајте крему.
  8. Након што се колач охлади, исећи га на 4 комада.
  9. Засићите их импрегнацијом, оставите да стоји.
  10. Пролијте сваки комад кремом, саставите торту. Плодови, бобице, ораси могу се полагати између слојева колача.

Декорира медену торту по свом укусу. Пре сервирања, колач треба инфундирати и намочити у фрижидеру најмање 2 сата.

Млеко с медом за ХБ пиће од хладноће и несанице, као и за побољшање лактације

Млеко са медом

Чаша топлог млека са 1 чајном жличицом. Мед, пијан прије спавања - познати народни лијек за несаницу, умор и депресију. Млечно-медено пиће, које се пије пола сата пре храњења, помаже да се повећа излучивање и одливање мајчиног млека из млечних жлезда. Млеко са медом и хладноћом је ефикасно - пиће има бактерицидно, противупално, омекшавајуће, имуностимулирајуће, искашљавајуће дејство.

Са АРВИ и ОРЗ, кашаљ, бол у грлу да би се појачао ефекат у млечно-меденом напитку (200-250 мл топлог млека, 1 чајна кашика. Мед) додати:

  • 0,5 тсп. сок од хране - ублажава бол у грлу;
  • 0,5 тсп. маслац, козји (јазавац, гуска) маст - смирују грло, умирују сухи кашаљ;
  • 50 мл бујона од зобене каше - помаже да се заустави опсесивни кашаљ;
  • јаје жумањак - обавија слузницу ждријела, уклања шкакљање у грлу;
  • свеже цеђени сокови од поврћа (црни лук, бели лук, црни ротква,шаргарепа, репа, бундеве) - поседују бактерицидна својства, јачају локални имунитет;
  • децоцтионс од љековитог биља (папрена метвица, анис сјеме) - као дистрацтинг терапија, за ублажавање неугодних осјета у назофаринкса.

Пити мешавине са млеком и медом 3 до 5 пута дневно у 50 мл док симптоми болести не нестану. Приликом дојења, сваки састојак мора бити претходно тестиран на индивидуалну нетолеранцију, уведен у исхрану према свим правилима ХБ.

Масажа меда после порођаја помаже да се врати витка фигура

Спољна употреба

Локална примена меда је ефикасна код инфламаторних обољења коже, слузокоже и мишићног ткива. Има чишћење и аналгетик, бактерицидно и антиинфламаторно, зарастање рана и ефекат разлагања. То доводи до дотока крви у болно место, повећавајући локални имунитет, убрзавајући метаболизам, стимулишући обнављање оштећених ткива.

Екстерно, мед се користи у облику подмазивања, облога, облога, примена, прања, инхалација, купки и купки:

    \ т
  • са дерматитисом, кожним осипима;
  • са зараженим исјецканим или раздераним, контузираним ранама;
  • за акутни или хронични ринитис и синуситис;
  • за фарингитис и ларингитис;
  • са проширеним венама;
  • за гинеколошке болести;
  • са лактостазом.

Убрзати опоравак од упале грла, орофарингеалне слузнице (укључујући тонзиле)неколико пута дневно премазан медом. Масажа медом помаже да се активира метаболизам у поткожном слоју и након порођаја користи се за обнављање некадашње витке фигуре, уклањање целулита, стрија и вишка килограма.

Медне компресије помажу да се ублаже упале млечних жлезда током лактостазе

Мед са стагнацијом млека

Лактостаза - стагнација млека - често узрокује упалу млечних жлезда и развој маститиса. Топли облози меда користе се за ублажавање бола и ресорпцију нодула на местима убода. Они помажу да се избегне развој запаљенског процеса и обнови нормалан одлив млека из млечних жлезда.

Хонеицакес

Поступак је ефикасан у примарној стагнацији у развоју (лактостаза). Не би требало да се изводи са значајним повећањем телесне температуре и маститиса. Пчеле са медом се наносе истовремено на обе млечне жлезде.

Како направити компрес?

    Мешати од раженог брашна и меда (1: 1). Састојке треба узимати у таквој количини да је могуће формирати 2 брашна који ће покрити сваку дојку у потпуности, од удубљења до пазуха.
  1. Формиране крушке се загревају у воденом купатилу тако да постану топле, али не и вруће.
  2. Поставите таблете на целу површину млечних жлезда.
  3. Покријте омотом за храну, омотајте ручником.
  4. Након 20-30 минута, извадите колаче.
  5. Узми топли туш. Направите масажу дојки и изразитемлека са сваке дојке (или храните бебу).
  6. Нанесите специјалну крему или уље на кожу дојке.

За припрему торте можете користити једнаку количину брашна, меда, сока од алое, маслаца. Поступци меда се могу изводити од првих дана порођаја, у периоду формирања лактације. Локална примена меда не утиче на састав мајчиног млека.

Користан рецепт од аутора.Након рођења мога сина, проблем зачепљења дојке и стагнације млијека се јавио у мени дословно за 3-4 дана. Учинио је масажу, често хранио дете. А ноћу ми је саветовано да применим листове купуса, премазане медом, на млечне жлезде. Раније их је требало залити кипућом водом и исецкати вилицом како би пусти сок. Затим намажите медом и ставите на сваку дојку. Покријте филмом за храну (ако нема филма, уобичајене пластичне врећице ће урадити) и пажљиво умотајте груди ручником или шалом. За ове сврхе прилагодио сам мајчин шал - топло се грије. Пре храњења листова купуса, скинуо сам их - изгледали су као суве крпе. Не знам где је сок и мед отишао, али ефекат таквих компресија ме је изненадио и задовољио. Груди су постале приметно мекше, није болело, није било вруће. Испрала сам га топлом водом, масирала и затим применила сина. Сигуран сам да је захваљујући овим компресијама и масажама процес формирања лактације за мене био много лакши.

Компримиране листове купуса са медом су ефикасне у захваћању млијечних жлезда у настајањулацтатион

Јела сам и током трудноће и на ГВИ јести. Мед мора бити унесен у вашу исхрану, као и сваки други производ, и погледајте реакцију. Моја деца су добро реаговала, али, заиста, нисмо алергични.

Обојица су се излила на мед, али само ако сам јео више од норме. А моја норма је пола кашичице дневно.

Једем мед, више од једне кашичице дневно, од ћерке месеца. Већ бих је јео, али не волим мед, и било ми је забрањено шећер, али су допустили мед. Чувајте мед, не из сопственог пчелињака. Кожа је чиста, нема осипа.

За моју ћерку, због меда, цијело њено тијело се излило малим црвеним точкама. Дијагностицирали смо атопијски дерматитис, имали смо скоро 2 мјесеца. Иако сам покушао са микродозом, више не једем.

Једем, немамо алергије. После три месеца, почео сам све да куцам.

Мед током дојења може и треба да се поједе. Међутим, пре него што га унесете у исхрану дојиље, треба да се уверите да она и беба нису алергичне на овај производ или да имају друге контраиндикације. Важно је придржавати се препоручених дневница Исто тако запамтите да се мед не може загрејати изнад 40 ° Ц, у супротном не само да ће изгубити своје корисне особине, већ може постати и штетан за организам.