Необичан џем од зелених ораха - погодности, рецепти

Џем од зеленог ораха није само укусан десерт, већ је и веома користан

Да ли сте икада пробали зелени џем од ораха? Ако не, онда пожурите да се почастите овом предивном дезертом што је пре могуће. За оне који су већ успели да цене величанствену палету укуса џема, нудимо шест најбољих рецепата за кување код куће.

Технологија за израду овог десерта је веома сложена и необична. Али ако имате времена и стрпљења, резултат ће премашити сва ваша очекивања

Егзотични из хладњака

Ораси се сматрају најчешћим и популарнијим у њиховој породици. Мора се рећи да већина руских грађана не зна да је могуће јести незреле плодове. Од зелених ораха грчког порекла, можете направити џем, који ће постати не само укусна декорација за вашу вечеру, већ и извор витамина и важних елемената у траговима.

Одмах треба напоменути да је технологија припреме овог десерта веома сложена и необична. Али ако имате времена и стрпљења, резултат ће премашити сва ваша очекивања. Спремни сте да научите све тајне зелених рецепата од ораха са кожом? Онда идемо!

Од зелених орашастих плодова грчког порекла, можете направити џем, који ће постати не само укусна декорација ваше вечере, већ и извор витамина и важних елемената у траговима

]

Раније смо већ отвориливео тајне да је процес прављења џема веома необичан. Тешко је рећи шта је креатор рецепта за џем водио, и како је уопште дошла на памет идеја о његовој припреми, али се испоставило да је резултат невероватан. Дакле, почињемо да схватамо основе коришћења ораха са општим принципима.

  • Из незрелог плода ораха могу се направити две врсте џема - светло и тамно. У другом случају, воће остаје нетакнуто, а да би се добила светла боја, орашасти плодови морају бити ослобођени.
  • За џем је потребно скупљати плодове одређене зрелости. Зелени орашасти плодови треба да буду у таквом стадијуму зрења да га, пробијајући чачкалицом, треба уронити у језгро.
  • Укусна варијанта десерта у потпуности зависи од почетне фазе припреме "сировина". Да би се постигао жељени ефекат, воће је натопљено у обичној или кречној води, а понекад иу обе формулације.
  • Једнако је важно одабрати право јело. Посуда с емајлом или дубока посуда од нехрђајућег челика могу послужити као идеална опција. Ако изаберете посуду са бакром, јони овог метала уништавају аскорбинску киселину. Одмах користите алуминијумске контејнере. Киселина заглављеног меса може пореметити интегритет оксидног филма, што доприноси продирању метала у производ.
  • Поклопци и тегле, који ће касније служити као “систем за складиштење” џема, треба да се оперу са сода за печење раствореном у води. Композиција се лако припрема: раствори се у једном литру воде 1хл сода и започети обраду контејнера.
Емајлирана посуда или дубока посуда од нехрђајућег челика
  • могу се користити као матица за ношење матица. Чињеница је да у процесу припреме десертних “сировина” емитује велику количину јода. Кожа руку у додиру с њима је обојена у неугодну тамну боју.

Припрема ораха

До данас постоје два начина да се припреми основа за џем. Хајде да боље погледамо сваку од њих.

Намакање у кречној води

  1. Ољуштене плодове ољуштите и намочите плодове у хладну воду. Оставите их на 2 дана.
  2. Течност се мора мењати најмање 3 пута дневно.
  3. После одређеног времена, исушите воду и ставите воће у кречни малтер. За његову припрему требат ће вам 5 литара хладне воде и пола килограма хидратизираног вапна.
  4. Сачекајте 4 сата. Затим исциједите добијену сировину за џем.
  5. Оперите воће под текућом водом и исеците сваку матицу вилицом или иглом.
  6. Потопите храну поново у хладну воду 48 сати.
Орехе можете обрадити на два начина: помоћу кречњака и без њега

Напомена! Знате ли зашто се орахе тако муче? Чињеница је да незрели плодови имају веома непријатан горак укус, који се касније може пренети у џем.

Метода обраде безграничног воћа

  1. Изрежи се од свакеЗавршава орах и пробуши та места вилицом или иглом за плетење.
  2. Уметните клин у отворе.
  3. Напуните орахе хладном водом и оставите да се намакају 10 дана. Не заборавите да ажурирате течност неколико пута дневно, иначе ће све горе наведене радње пасти у одвод.
  4. Након истека рока употребе намочите матице у топлу воду. Леже у течности само 13 минута.
  5. Поново напуните сировину хладном водом и оставите је на миру један дан.
  6. Сутрадан уклоните незреле орахе и пустите их да се добро осуше.

Скухаш, мој џем ... изванредно!

Укусан и ароматичан десерт незрелих ораха треба да прође кроз три фазе припреме. Прво, композиција се доведе до врења на лаганој ватри и држи се у овом стању 5 минута. Даље, након потпуног хлађења слатке масе, поступак се понавља. Али заглављивање и након другог кључања остаје густо. Због тога се резултирајући производ поново охлади и доведе до кључања.

Сада ћемо размотрити 6 укусних рецепата, али пре него што почнемо са причом о технологијама за креирање ове деликатесе, желим да вам откријем једну тајну: коју год технологију изаберете, увек постоји могућност да се удаљите од шаблона. Укусну гаму деликатеса из незрелих ораха можете допунити нотама наранџе, лимуна, цимета, кардамома или ваниле. То ће учинити десерт још укуснијим и здравијим.

Да би се избегло губљење на квалитетите на производите, това треба да се складишчи втамно место без сунца

Успут, прављење џема је пола битке. Једнако је важно да се очувају њена својства. Да бисте избегли губитак квалитета производа, треба га чувати на тамном месту без сунчеве светлости. Десерти, умотани у банке, не толеришу високе температуре, најбоље их је чувати у хладним просторијама.

Топ 6 укусних рецепата из целог света

Цлассиц Греен Валнут Јам

За укусан десерт требат ће вам сљедеће намирнице:

  • Орах од ољуштеног зеленог лишћа - 100 ком.
  • Каранфилић - 10-12 пупољака по укусу;
  • Цимет - 2 тсп;
  • Кардамон - 5 шт.
  • Вода - 8–9 чаша;
  • Шећер - најмање 2 кг;

Прави се шећерни сируп. Сипајте производ у посуду и напуните га водом. У време кључања сирупа, спустите припремљене орасове тамо. Намочите зачине у посуду за кување и ставите их у посуду током кувања. Маса би требала да лени на пећи пре него што су матице црне боје. По завршетку додајте ванили у џем. Не чекајући да се производ охлади, прелити преко лименки и превртати их куханим поклопцима.

Таква посластица зими ће напунити ваше тијело несталим витаминима.

За израду џема помоћу ове технологије потребно је припремити 100 ком. ораси и пар килограма шећера. Такође припремите 2 шоље воде и 1 зрели лимун.

За почетак, сипајте воду у посуду и умочите матице у њу. Морајукувати 10-12 минута. Затим исциједите сировине и баците сито. Док се све хлади, припремите сируп: помешајте 2 чаше воде и 2 кг шећера. У процесу кухања не заборавите уклонити пјену. Затим умочите орашасте плодове, каранфилић и лимунов сок у састав шећера. Смањите плочу за напајање на минимум и ставите смешу до кључања. Охладите композицију. Поновите поступак неколико пута. Сипајте џем у тегле и ставите на тамно место где сунчеви зраци не продиру.

Технологија прављења џема од ораха зелених са кожом из планине Арменија

Припремите 400 мл прокуване воде, сто комада незрелих ораха са кором, 1 килограм шећера, десетак пупољака каранфила, 10 гр. цимет и пар лимуна.

Припремите сируп и оставите га на миру неколико сати. У охлађеној композицији спустите орахе, разблажите сируп лимуновим соком. Ставите масу на плочицу и прокухајте. Будући џем оставите да се хлади један дан. Извршите горе наведене манипулације још 2 пута. Сипајте десерт преко пастеризованих тегли, разређујући га преосталим сирупом.

Производ садржи невероватну количину витамина Ц

Третира се циметом и ванилијом

Да бисте добили најукусније делиције, припремите 1 кг сировине и пола килограма шећера. Побољшање укуса доприноси додавању цимета и ваниле.

Прво кухати сируп. Додајте ванилију и не мљевени цимет. Прелијте орашасте плодове лагано охлађеним сирупом и оставите будућностодмор за један дан. Сутрадан, извадите орахе из сирупа, ставите посуду на пећ и доведите сируп до густе конзистенције. Вратите десерт да се охлади. Поновите поступак трећег и четвртог дана. Након што сируп достигне потребну дебљину, умочите орашасте плодове у њега и прокључајте. Пустите да се џем зноји на лаганој ватри 10 минута. Сипајте деликатесе преко лименки и разваљајте их.

Тендер деликатес из Бугарске

Ставите следеће производе на сто: 1 кг шећера, 1 кг зелених ораха, 1 шоља куване воде, 10 гр. лимунска киселина.

Ако једете десерт сваки дан, можете више него обезбедити своје тело јодом

Прво морате да радите са последњим састојком на листи. Припремите раствор лимунске киселине и сипајте течност у посуду орашастих плодова, која се затим може запалити, ако је потребно. Нека сировина буде импрегнирана са раствором лимунске киселине наредних сат времена. Ово се ради на следећи начин: уроните посуду са сировим материјалима у кипућу воду 4 минута, а затим држите матице у хладној води 10 минута. И тако барем 7 пута. У овом тренутку можете кухати шећерни сируп. Након извођења наведених манипулација, умочити орашасте плодове у сируп и наставити кухати композицију. Десет минута пре спремања додајте лимунску киселину у џем. Десерт припремите у лименке и оставите на тамном месту.

Дессерт ин Украиниан

Пре почетка припреме припремите следеће састојке: 1 кг орашастих плодова, 1 лимун, малоЦловес, 1,2 кг шећера. Исперите плодове, пробијте их вилицом или иглом за плетење, кувајте их 20 минута, охладите их хладном водом. Затим узмите препарат сирупа, у време кувања шећера и воде, додајте лимунов сок и каранфиле. Затим сипајте сируп у здјелу ораха и убризгајте будућност. Након 5 минута на плочици, извадите посуду из пећи, оставите је на миру 1 сат. Поновите поступак 3 пута. Четврти пут, завршите десерт док нисте спремни, упаковани у лименке и спустите поклопце.

Јам ублажава стање пацијената са хипотироидизмом, побољшава стање јетре, елиминише несаницу

Сада сте научили како се прави џем од зеленог ораха. Остаје само да одаберете одговарајућу технологију, а можете сигурно наставити с припремом џема. Успут, можда ће ово бити откриће за вас, али овај десерт је веома користан за тело. На крају чланка ћемо говорити о томе када и зашто је потребно појести такав џем.

Користи и штета од третмана

Производ који сте припремили садржи велики број корисних биолошки активних компоненти које могу позитивно утицати на опште здравље особе.

Говорећи о предностима зеленог џема од ораха, треба напоменути да производ садржи невероватну количину витамина Ц. Научници такође тврде да постоји витамин Б у орасима, алкалоидима, гликозидима и смоластим честицама. Ако једете десерт свакидан, можете више него обезбедити своје тело јодом.

О чудесним својствима џема се може бескрајно говорити. Олакшава стање пацијената са хипотироидизмом, побољшава стање јетре, елиминише несаницу. Може послужити као додатни извор витамина Ц за грлобољу и грипу.

Производ има позитиван ефекат на рад нервног и кардиоваскуларног система. Активне супстанце у њеном саставу помажу у уклањању непотребног “лошег” холестерола из организма.

Сметње ораха побољшава активност мозга. Особа боље и брже памти неопходне информације, постаје све пажљивија.

Репродуктивне функције мушкараца се повећавају ако почну јести џем од младих ораха. Иначе, дуготрајна конзумација у храни помаже у смањењу ризика од настанка карцинома дојке код жена.

Једење џем од ораха побољшава активност мозга

Џем може побољшати стање људи који пате од болести гастроинтестиналног тракта. Пацијентима са чира на желуцу, гастритиса или других озбиљних болести препоручује се да уживају у овом десерту што је чешће могуће.

Сада знате да додавање овог производа у вашу исхрану помаже да се побољша свеукупно здравље особе. Али само висококвалитетни десерт има позитиван ефекат на тело. Кувајте га сами и купите само од доказанихпроизвођача. Морам рећи да је због присуства шећера у саставу џема забрањено дијабетичара и људи који гледају ту фигуру.