Невероватно укусно воће од дуња - здравствене бенефиције и штета

Дуња - складиште витамина и минерала

Дуња: користи и штете од овог невероватног плода описане су у радовима многих научника. Ово складиште витамина и елемената у траговима има благотворан учинак на рад готово свих телесних система. Али ако га једемо у храни, треба схватити да постоји “флип страна медаље”.

Възможност на дългата на храни допринесела за лечење многобројних обсества

За референци

Дуња је врло мирисно и невјеројатно сочно воће познато човјечанству још од античких времена. Хиљаде модерних људи из прве руке знају о његовој исцелитељској моћи. Употреба дуње у храни доприноси лечењу многих болести. Од плодова ове биљке направите компоте, џемове, припремите доручак и десерте. Може се пећи, па чак и пећи. Иначе, ово воће се чак користи као прилог за месо.

Дуња је једно од првих дрвећа које су људи почели посебно узгајати за јело воћа. Прве саднице дуње, које се, успут, сада узгајају свуда, довеле су у европске земље из азијског региона.

Први путници који су крочили на земљу источне Азије причали су о чудесним својствима овог воћа. Такође су приметили укусну укусу јапанске дуње. Плодови грмовног стабла сазревају у касну јесен, више него што упијају топло сунце врелог лета и прве септембарске мразеве.

Дуња је једно од првих стабала које су људи почели да посебно узгајају за јело воћа

Какво воће?

Име овог воћа долази директно из назива дрвета. Више личи на грм и ријетко расте до 5 метара у висину. Плод изгледа као хибрид крушке и јабуке.

Сада се дуња узгаја готово свуда. Ово дрво се савршено прилагођава свим климатским условима. Дуња се узгаја на Криму и Кавказу, у Европи и земљама Сјеверне и Јужне Америке. Дрво је непретенциозно и одлично се осећа и на равници иу планинама на надморској висини до 1500 метара. Једина ствар која га може уништити је оштра и жестока зима. Просечан животни век је 70–80 година.

Напомена! Дуња се готово никада не конзумира сирово. Може изазвати иритацију црева. Због тога се плодови подвргавају топлинској обради, кувани компоти и џемови из њега.

Воће извана подсјећа на хибрид крушке и јабуке

Сорте дуње

Пре него што схватимо колико је дуња корисна и штетна за здравље, треба се упознати са бројем врста и сорти производа.

До данас је идентификован велики број сорти дуње. Најчешћи су: дуња у облику јабуке - плодови овог стабла сазријевају у кратком времену, а крушколикасти - воће је сочно и слатко. Постоје и сорте као што су украсни, мермерни, пирамидни, итд. Постоје врсте чије плодове сазревају крајем лета, а има и оних чији се усеви бере пре појаве првог снега.

Интересно! Вреди напоменути да садаима око пола хиљаде сорти, али само 40 их се узгаја у Европи. У нашој земљи и државама европског дијела континента, Аурора, Кримски рани, Велики плод, Одличан и Мушкат су посебно популарни. Плодове ових стабала карактерише невероватна сочност и величанственост укуса. У афричким земљама чак узгајају отровне сорте дуње.

За узгој дуња не треба посебно радити. Не захтева често наводњавање, може расти чак иу земљишту које садржи пуно песка. Главна ствар - у времену да се реже брзорастуће гране.

Око пола хиљада сорти, али само 40 се гаји у Европи

Овисно о клими и земљишту, плодови дуње могу имати различите величине и окусе. Постоје сорте које доносе плодове тежине до два килограма, док дуње сакупљене из дивљине (грмље из семена плода) имају опипљив укус и не достижу тежину од 100 грама. Када купујете ово воће, не покушавајте да обришете пахуљицу са коже. Омогућава дуже дуже чување у фрижидеру.

Корисне особине

Започињући разговор о предностима и опасностима дуње за тијело, има смисла говорити о бројним предностима овог производа, јер има много више од недостатака.
Састав овог воћа садржи велику концентрацију глукозе, фруктозе, пектина, каротена, органских киселина и витамина Б. Велика количина корисних микроелемената даје право на класификацију дуња као производа препоручених од странечеста употреба.

Семе и пулпа воћа садрже такве корисне и важне елементе за обезбеђивање нормалног функционисања нашег тела као:

  • магнезијум;
  • гвожђе;
  • калцијум;
  • бакар;
  • манган;
  • фосфор;
  • бор;
  • титан.

Калорије у 100 грама дуње су 38 килокалорија. Семе воћа садржи гелирајуће супстанце, тако да се често у излозима у "дијеталној" секцији могу видети џемови и дуњеви желе.

Таква невероватна количина хранљивих састојака у саставу плода навела је људе да активно користе воће у традиционалној медицини. Чак и лекари препоручују свакодневну употребу дуње здравим људима у циљу спречавања разних болести. Такође, дуну треба јести током рехабилитације након тешке болести. Плодови имају заиста чудесне антиинфламаторне, хемостатске и сидрене особине које могу значајно олакшати ток болести и побољшати имуни систем организма.

Децоцтион од дуња се користи кот средство за змањшање гастроинтестиналних сметењ
  • Јемање бобица благотворно утиче на рад кардиоваскуларног система, нормализује крвни притисак.
  • Одрезак дуње се користи као средство за смањење гастроинтестиналних поремећаја.
  • Воће се користи за лечење анемије због присуства велике количине гвожђа.
  • Пиће од компаса од дуњада очисти тело. Имајући диуретичка својства, овај плод уклања шљаке и токсине из тела.
  • Да би се побољшало стање плућа и јетре, помажу изварак семена и плодова.

Како користити?

Сирова дуња се користи веома ријетко. Већина сорти доноси плодове касне јесени, тако да плод има опипљив укус. Не сви то воле, па се дуња најчешће топлински третира. Тренутно постоји велики број рецепата који користе дуње.

Тасти Јам

Ово воће се може дуго чувати у фрижидеру. Међутим, будући да се изузетно ријетко користи у свом сировом облику, искусне домаћице одавно су научиле правити џем од дуње. Користи и штете таквог производа у потпуности су у складу са истим карактеристикама воћа које је управо покупљено.

Предности џемова џема једнаке су свјеже убраним плодовима

Често конзумирање дуње од дуње побољшава варење и обогаћује тијело жељезом, калијем и магнезијем. Дневна потрошња производа олакшава ток озбиљних болести и повећава имунолошку одбрану организма. Али због садржаја шећера у саставу џема контраиндикована је за оболеле од дијабетеса.

Али таква болест није увијек контраиндикација за употребу дуње у храни. Ако волите ово воће, можете га испећи у рерни без додавања шећера. Предности печене дуње су очигледне, али ништа није написано о штети у радовима научника.

Компот од дуње

У регионима где ово дрво расте, свака домаћица у кухарици има свој рецепт за компот од дуње. Можемо бескрајно разговарати о предностима и штетности овог производа, али напомињемо кључне точке:

  • Велика количина провитамина А доприноси јачању имуног система и побољшању општег стања особе.
  • Пијући чашу компота сваки дан, можете испунити дневну потребу за калијем, гвожђем, витаминима Б, Ц, Е.
  • Течност садржи јабучне и лимунске киселине које помажу особи да се брзо носи са озбиљном болешћу.
  • Пектинске материје и тартронске киселине су изузетно важне у периоду активног раста.
Пити чашу компота сваки дан можете попунити дневну потребу тела за калијумом, гвожђем, витаминима Б, Ц, Е

. упала плућа, констипација и интестинална опструкција.

Како год припремали дуње, будите сигурни да ће све корисне особине овог воћа остати у свом изворном облику. Ако имате грозницу и осетите слабост, пијте чај са џемом од дуње и за пола сата осетите олакшање. Она доприноси брзом опоравку сила, отпорности на појаву упалних процеса.

Џем, џем и компот се могу користити као додатак у лечењу болести гастроинтестиналног тракта, јетре и плућа. Изненађујуће, дуње чак и заустављају крварење. За то се кувају бујонибазу семена и припремити чај од комада воћа.

Дуња и трудноћа

Данас постоји велики број производа који су драгоцени за својства људског тела, али се не могу користити током трудноће. Користи дуње у овом случају су неоспорне. Исцелитељи прошлих векова су препоручили да жене у "интересантној позицији" поједу што више дуње, јер се то сматрало кључем за рађање снажног и здравог дјетета.

Исцелитељи прошлих векова препоручили су женама у "занимљивом положају" да једу што више дуња, јер се сматрало гаранцијом рођења снажног и здравог дјетета

Витамин Б1 садржан у састав воћа ће помоћи трудници да се носи са изненадном појавом токсозе, а присуство фолне киселине је гаранција за формирање јаког нервног система у фетусу. Гвожђе, фосфор, калијум, бакар, итд. - сви ови елементи у траговима су потребни у великим количинама, а употреба дуње три пута недељно више него компензира њихов недостатак.

Одварак лишћа и коре дрвета ће помоћи да се стабилизује ниво шећера у крви труднице, а изварак семенке дуње може да се користи у лечењу бронхитиса, АРВИ, ангине и других заразних болести. Једење дуње у храни је неопходно чак и тако да током ношења детета жена не развија анемију услед недостатка гвожђа.

Контраиндикације

Као и сваки други производ, дуња има бројне контраиндикације, које коштајуобратите пажњу.

  • Не јести дуње за затвор и цријевну опструкцију;
  • Актерима, телевизијским и радијским емитерима се не препоручује да често користе дуње. У великој мери утиче на гласнице и иритира гркљан.
  • Ако је дуња злоупотребљена, могу се појавити проблеми са дисањем.
  • Свеже воће може иритирати желучану слузницу, тако да лекари не препоручују узимање овог воћа особама које пате од гастроинтестиналних болести.
  • Пре него што кувате бујоне, није неопходно разбијати семе. Ако је интегритет семена угрожен, ослобађа се прусична киселина, која може изазвати озбиљно тровање.
Свеже воће може иритирати желучану слузницу, тако да лекари не препоручују узимање овог воћа људима који пате од гастроинтестиналних болести

Сумирајући горе наведено, желим да нагласим да су предности дуње неоспорне. Његова употреба има благотворан утицај на активност организма у целини и на већину система посебно. Одлично је средство за превенцију и лијечење анемије, јер воће садржи велику количину гвожђа. Због присуства великог броја микроелемената и витамина, дуња повећава имунолошка својства организма, побољшава расположење, нормализује крвни притисак и смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

Наравно, као и сваки други производ, дуња има контраиндикације, али су очигледно мање од њихових корисних својстава. Зато, за људе који могу да користе дуње у било којој количини, лекарипрепоручујемо да то радите најмање три пута недељно.