Укусан и здрав кускус - Шта је то и како се једе? Бест реципес

У медитеранским и афричким културама кускус је веома популаран

Искусни кухар никада неће поставити питање: "Шта је ово - кускус?". За нас обичне људе ова ријеч изгледа егзотично. У медитеранским и афричким културама, ова житарица са деликатним укусом и необичним текстурама је веома популарна.

Од давнина су Арапи и Бербери сматрали кускуса симболом просперитета и благостања

Традиционално јело афричких народа

За Арапе и Бербере (афричке народе) кускус се дуго сматра симболом благостања и благостања. Сваки регион, па и свака породица, има своје тајне своје припреме. Међутим, једна ствар остаје уобичајена - поштовање према овом јелу.

Данас је кускус направљен од гриз, јечам или просо, а његова производња има индустријски обим. Међутим, афричке жене су је једном припремале ручно од проса.

Овај процес је био прилично монотон и дуготрајан. Дрвена благо удубљена даска благо је посута брашном, а затим се на њега излила проса и мало посула сланом водом. Затим, сапи је почео да се котрља по површини док се зрна не склопе и претворе у мале куглице величине од 1-2 мм.

Вода је додавана кускусу у малим порцијама, постепено. Брашно је такође додавано у малим порцијама. Готови кускус је просејан кроз специјално сито тако да су величине зрна исте. Ако је то урађено, онда пажљивоосушени у хладу, а затим изливени у складиште у глиненим посудама.

Споља, ова житарица је веома слична пиринчу - залепљена зрна су исте величине и округлог облика. Будући да кускус има благо изражен готово неутралан укус, у стању је да у потпуности усвоји ароме и окусе других јела и зачина. Управо ова особина се широко користи у кухању.

Будући да кускус има благо изражен готово неутралан укус, у стању је да потпуно усвоји укусе и укусе других јела и зачина

Кускус рецепти (булгур) су многи. Сматра се одличним украсом за месо или рибу и један од најуспешнијих елемената салата. Можете користити ову златну житарицу као бреадинг.

Савет! Врсте кускуса су прилично бројне. Међутим, све се разликују само по величини зрна. Методе њихове припреме углавном се поклапају. На пример, птитим, јеврејско јело, има сличан састав, али веће зрна.

Корисне особине

Уз умјерено кориштење кускуса, добит ћете не само велико задовољство, већ и несумњиву корист. На крају крајева, ова група садржи:

  • калијум, без којег је нормално функционисање срчаног мишића немогуће;
  • угљени хидрати са просечним гликемијским индексом; када се конзумира, шећер у крви се не повећава нередовно, као што је то случај са тешким угљеним хидратима, већ постепено;
  • минерали: углавном фосфор, бакар и гвожђе;
  • Витамин А, који доприноси нормализацији метаболизма и јачању имуног система;
  • Б витамини који су укључени у скоро све биохемијске процесе организма.
Уз умерено коришћење кускуса, добићете не само велико задовољство, већ и несумњиве користи. не оптерећује желудац и изазива само незнатно засићење. Међутим, због високог калоричног садржаја ове врсте житарица, пожељно је да се користи само 1-2 пута недељно.

Савет! Кускус, као и гриз, је у стању да очисти црева слузи и вишка масног ткива.

Како направити кускус житарице код куће?

Наравно, домаћи кускус ће се мало разликовати од каше. Међутим, ако га немате при руци, можете га експериментирати и кухати властитим рукама. Баш као што су некада и оријенталне жене.

За то треба да узмете:

  • пола килограма крупице или фино млевеног кукуруза у апарату за кафу;
  • 250 г воде (даје се у три дозе);
  • кашичица соли;
  • лагано модификовати стандардни рецепт за кускус и додати биљно уље за бољу адхезију зрна; довољно 1/4 шоље.

Описујемо поступак кухања у фазама:

  • Мешавину пахуљица темељито мешати са соли.
  • Додати биљно уље.
  • Мешати са рукама тако да пажљиво обложи сваку зрну.
  • Додати мало воде (1/3 норме). Настављамо да брусимо гриз.
  • Поново у 2 корака додајте воду.
  • Да би се добила зрна исте величине, трљајте добијени кускус кроз цедило.
Наравно, домаћи кускус ће се мало разликовати од каше. Међутим, ако га немате при руци, можете експериментирати и кухати га властитим рукама
  • Скувајте га боље за пар. Да би се то постигло, у горњој посуди двоструког бојлера се рашири убрус, а на њега се сипа сапун.
  • Да не би формирали кврге у готовој каши, након 10 минута извадимо кускуса и пажљиво, покушавајући да не оштетимо зрна, разбијемо га дрвеном куглом.
  • Посаљите кускус у пароброд 15 до 20 минута.
  • Као резултат тога, треба да добијемо једнаке величине, благо прозирне и добро куване зрна.

Савет! Кухани кускус може бити замрзнут. Загрејана у рерни или микроталасној пећници, не мења укус.

Кухање житарица

Традиционално, кускус је куван у глиненој посуди - Борме. Његов дизајн је веома сличан модерном пароброду. На дну бујона се припрема и пари поврће. Припремљена зрнца се налазе у горњем делу са отворима за пару.

Данас постоји неколико опција за кухање:

  • обично, као што смо описали у претходном одељку, он је натопљен и затим парен; тако да се житарице не пробуде, оне су положене на газу;
  • натопити кашу у топлу и хладну воду; мало се додају течности - тако да покрива житарице само центиметар;
  • мрвљиву зрну, након бубрења је потребно подмазати руке биљним уљем и пажљиво отпустити кускус;
  • оригинална рецептура без кувања: кускусу додајте малу количину маслиновог уља; настала маса се помеша и пажљиво протрља рукама; затим се сипа кипућом бујоном тако да само незнатно прекрива житарице; посуда прекривена фолијом и остављена да се кува сат времена;
Да бисте добили мрвљиву зрну, након отицања, потребно је подмазати руке биљним уљем и пажљиво отпустити кускус
  • . Прво, вода или бујон се прокључа, затим се додају гриз (1 чаша за 2 чаше воде) и уље; оставите кускуса у режиму „грејања“ 5-10 минута;
    у продаји је кускус на пари, који не мора бити куван - само додајте врућу воду и пару 10 минута.

Савет! Кускус се једноставно може сипати с млијеком - за 10-15 минута ће вам бити спреман лаган и обилан доручак.

Бест Дисхес

Сада знате шта је то - кускус. Време је да урадимо рецепте. За вас смо одабрали само неке од најпопуларнијих и не претешких за припрему.

Салата "Рингинг оф Цоинс"

Ако пробате бар једном лагану и храњиву кускус салату, коначно можете схватити зашто оријентални људи толико воле ову житарицу. Боље је кухати ово јело љети, у сезони зрења парадајза и слатке паприке.

Прво се морате припремитигриз - кувајте га за пар или прелијте кипућом водом и оставите га 20 минута да буде добро отечен. Док кува, ми сечемо поврће:

  • 200 г резаног парадајза на половини.
  • Изрежите на два дела и десетак зелених маслина.
  • Додајте у посуду за салату слатку бибер и 200 г сира, на коцкице.
  • Шаљемо и зелене (цилантро, мету, босиљак). Пошто цилантро није вољен свима због његовог оштрог укуса, додаје се по вољи.
  • Прелијте охлађену пахуљицу у поврће, сол по укусу. Бацамо шаку Зире (кумин). Поспите лимуновим соком. Стир.
  • Наша салата је спремна.
Ако барем једном пробате лагану и срдачну салату с кускусом, коначно можете схватити зашто људи из Источне воли ову житарицу

Занимљиво Занимљиво је да се створење са сличним именом налази у Аустралији. Кускус припада животињама и вреднује се не само за квалитетно крзно. Домаће домаћице су сретне да кувају све врсте дијететских јела из његовог меса.

Хамсинска супа са поврћем и кускусом

Комбинација нежног кускуса са поврћем даје веома необичан ефекат. Да бисте направили лагану супу без меса под егзотичним именом Кхамсин, требаће вам:

  • чашу готовог кускуса;
  • чашу воде;
  • двије слатке паприке мале величине (да би наше дијететско јело постало свијетло, боље је узети боје);
  • патлиџан;
  • двије мркве;
  • мала глава белог лука;
  • кашику биљног уља;
  • со;
  • било који зачини: можете узети коријандер или босиљак, иако њихов избор зависи само од вашег укуса;
  • мешавина паприке.

Припремљено и огуљено поврће се реже на мале коцке. Лук се пече у уљу, затим се остатку поврћа, соли и зачина додаје у воду и пуни водом. Пошто се шаргарепа, паприка и патлиџани кувају брзо, довољно је 15 минута да их се угаси. Готова мешавина поврћа са кускусом.

Цхицкен анд Цоусцоус Соуп

Могуће је да ће ова лагана јуха са кускусом и пилетином ускоро постати ваше јело. Због чињенице да његов рецепт садржи минимум састојака, његова припрема траје минимум времена.

Треба нам само неколико производа:

  • пола пилетине или пар шунки;
  • неколико кромпира;
  • мале мркве;
  • шаку кускуса;
  • вода;
  • со;
  • било које зачине и биље које волимо.
Комбинација нежног кускуса са поврћем даје веома неуобичајен ефекат

. Да би био савршено транспарентан, не би требало да га стављате на јаку ватру - вода у њој треба само мало да прокува.

У готовом бујону коцкице коцкице нарежите, нарежите мркву и кувајте док не буде готова. Кускус и зачинско биље се додају на самом крају кувања. Угасите пећ, мучите јело још десет минута и позовите целу породицу на сто.

Савет! Кускуларна супа је веома добра не само врућа, већ и хладна.

Цоусцоус Гарнисх

Неће трајати више од 20-30 минута за припрему таквог прилога. Узмите за кување следеће састојке:

  • чашу кускуса;
  • вода 2 чаше;
  • со;
  • 1 лук и шаргарепа;
  • кари зачин, може се замијенити мјешавином куркуме и ђумбира;
  • незаслађени соја сос.

Будући да је неопходно пажљиво помијешати већ припремљени кускус, како се не би оштетила залепљена зрна, боље је унапријед помијешати сухе житарице са соли и зачина. Напуните смешу кључалом водом и оставите 10-15.

Потребно је више од 20-30 минута за припрему таквог украса

Док се каша скува на пару, прелијте лук у биљно уље, затим додајте мркву, покријте посуду са поклопцем и пирјајте док није готова . На крају додајте кускус на пари и послужите наш прилог са соја сосом до било којег меса или рибе.

Савет!Обавезно додајте ђумбир и куркуму на било који прилог кускуса. Они ће дати јелу златну нијансу и изузетан укус.

Ламб Цоусцоус

Изненадите госте послуживањем овог егзотичног афричког јела припремљеног на бази кускуса. Иако основни рецепт садржи овчје месо, може се замијенити с пилетином, мршавом свињетином или говедином. Поред килограма меса, потребно нам је:

    \ т
  • сланутак (посебна врста грашка, популарна на истоку) 60 г;
  • шведска вода која је била натопљена водом: пар комада;
  • 2 велике мркве, исечене на кришке;
  • 1 средња сијалица;
  • грожђице које су претходно куване у мало воде;
  • биљно уље за кухање меса и поврћа;
  • маслац;
  • 2 парадајза;
  • суви или нарезани ђумбир;
  • шафран;
  • 0,5 кг тиквица или бундеве;
  • 100-150 г зеленог пасуља;
  • бибер (препоручљиво је пронаћи паприку, али ако је тамо нема, можете то учинити без црвеног);
  • со.

Кускус кувајте у двоструком котлу или намочите у кипућој води. Добро парени гриз лагано мијесити кашиком како би се уклониле формиране грудице.

Кускус може бити куван у двоструком котлу и спором штедњаку

Улијте месо, лук, сланутак, шаргарепу и репу у пола прста. Додајте исто биљно уље и бибер. Угушите их око сат времена док се грашак не припреми. Затим убаците у посуду грожђице, пасуљ, бундеве и парадајз и кувајте око пола сата. Затим сипајте добијени кускус сос, пријавите месо у тањир и послужите за сто.

У Египту се ова каша сматра љековитим јелима. Локални лекари јој обавезно дају озбиљне болести за опоравак. У тим деловима се препоручује и за исхрану недоношчади.

Брзи рецепт за слатки кускус

Ова златна каша се такође користи за припрему неких слатких јела, на пример, масфуфа - кускуса са додатком грожђа, орашастих плодова и сувог воћа. Можете га користити само са шећером, сирупом или медом.

Да опишемо најједноставнији рецепт за слатки кускус. За чашу житарица ће вам требатишаку грожђица, на врху ножа за цимет, маслац, шећер или мед. Процес кухања је једноставан. Паремо кашу, бацамо путер тамо, посипамо шећером и циметом. Суво грожђе се додаје већ спремно, претходно кувано.

У постоперативном периоду, лекари често саветују да се користи гриз, који га садржи у довољним количинама, да надокнади недостатак гвожђа. Ако не волите ову кашу, замените је салатама или кускусовим прилозима .

Ова златна каша се такође користи за припрему неких слатких јела, на пример, масфуф - кускуса са додатком грожђа, орашастих плодова и сувог воћа

Контраиндикације

Пошто је кусус и даље веома хранљив производ, постоји довољно контроверзи око могућности његове употребе за особе са оштећеним метаболизмом. На крају крајева, као што знате, свака висококалорична храна може довести до претјераног добијања тежине.

Будите опрезни када користите кускус у посудама када:

  • склоност ка корпуленцији;
  • повишени ниво шећера у крви;
  • Нетолеранција на глутен, садржана у великим количинама у гризу.

| Љубитељима овог јела може се саветовати да га користе са поврћем, сланим воћем или јагодама и цитрусима како би се смањио гликемијски индекс. У овом случају, кускус неће тешко нарушити вашу фигуру.