Укусна и здрава паприкаш - Рецепти са фотографијама корак по корак

У многим земљама је популаран паприкаш

Ово јело се не поштује само у Европи. Популаран још од времена Кијевске Русије, пирјани купус (види корак по корак рецепт са фотографијама) такође је добио заслужену пажњу у Русији. У овом чланку ћемо описати њене најзанимљивије рецепте. Хајде да почнемо.

Купус није само укусно поврће, већ је богат и многим витаминима

Магичне особине купуса

Предности купуса објашњавају се присуством целог комплекса витамина, фитонутријената, макро и микроелемената:

  • 200 г свежег купуса садржи дневну дозу витамина Ц, која је толико неопходна за организам, који је укључен у метаболизам и одговоран је за рестаурацију везивног и коштаног ткива; у истом киселом купусу овај износ се чак повећава; Иначе, у њему има још више витамина Ц него у поморанџи;
  • поред најјачог антиоксиданта Ц, који неутралише радикале и побољшава имунитет, садржи кверцетин - још један снажан антиоксидант који штити респираторни систем;
  • витамин А, способан за борбу против старосних промјена и повећања отпорности тијела;
  • витамини Б1, који штите нервне ћелије и Б2, одговорни за нормализацију енергетског метаболизма и стање коже и косе;
  • ПП, који јача крвне судове и циркулациони систем;
  • калијум, магнезијум, силициј, бор, фосфор, гвожђе и калцијум;
  • фолна киселина;
  • јабука и лимун, доприносећи бољој апсорпцији масти; и у ферментисаној и млечној киселини;
  • тартроницкиселина која инхибира таложење масти;
  • фитоциди који инхибирају раст бактерија, итд.
Редовна конзумација јела са купусом може ојачати ваш имунитет

Савет! Сок од купуса са постом може да се носи са чир на желуцу. То је због присуства у њему витамина У, који подстиче брзу регенерацију. По први пут овај витамин је пронађен у купусу.

Присуство довољне количине влакана у овој биљци помаже да се нежно уклоне токсини из црева. У овом случају, његов калоријски садржај је низак, тако да када га користите, не можете се плашити да добијете тежину.

Дакле, уз редовну употребу купуса, можете:

  • смањење холестерола и шећера у крви;
  • ојачати имуни систем;
  • губе тежину;
  • да се носи са затвором и едемом;
  • побољшавају стање коже и косе.

Савет! Научници су схватили да љубитељи купуса мање пате од рака црева. Користили су не само белу, већ и обојену, бриселу или брокулу.

Цалорие Стевед Цаббаге

Свјежи купус има мало калорија - у њему има само 100 калорија, али додавањем биљног уља и меса природно се повећава његова енергетска вриједност. Дакле, када га запечемо са пилетином, то ће већ бити 170, а са дебелом свињетином - чак 450 кцал.

Према томе, са вишком тежине, боље је ограничити купус, зачињен малом количином биљне масти, шаргарепе, парадајза, паприке изачин. У овом случају, то ће само имати користи. У наставку ћемо описати једноставан рецепт за такво купус са фотографијама корак по корак.

При гашењу са купусом и пилетином, то ће бити 170, а код масне свињетине - до 450 кцал

.​​ Највећа дистрибуција белог купуса објашњава се једноставношћу његовог складиштења. Остатак њених врста, црвена, брокула, прокулица, обојена и друга, садрже не мање, ау неким случајевима и корисније супстанце. Већина витамина садржи купус.

Ко је контраиндикован у овом јелу?

Због високог садржаја купусових влакана помаже правилно варење и прилагођавање столици. Али нажалост, прекомјерна потрошња овог производа може довести до повећаног стварања плина. Са здравим цревом, то није критично. Али овде као храну за бебе, чија микрофлора још није у потпуности формирана, не би требало да се користи.

Будући да не само свјежи, већ и пирјани купус може изазвати прекомјерну производњу желучаног сока, није вриједно злоупотребе - довољно 200-250 г дневно. Не треба га користити особе које пате од чира или других болести желуца и цревног тракта.

Пошто не само свјежи, већ и пирјани купус може проузроковати прекомјерну производњу желучаног сока, не би га требали злоупотребљавати - само 200-250 г дневно

Савет! Тако да после купуса не набубри стомак, пре јела или кувањадобро промешајте или опарите кипућом водом, а затим производу додајте прстохват кумина. Мање трбух и млади зелени купус.

Пиринчани купус на руском језику

У старим руским рецептима постоји опис ужине која се зове кељ. У свом ферментисаном облику, била је мучена у руским пећима на веома ниској температури до 2-3 сата. У савременим условима такво јело се може кухати у лаганом шпорету или пећи.

Нудимо вам овај рецепт за исхрану купљеног купуса корак по корак са фотографијом:

  • за припрему таквог јела се сортира кисели купус, а превелики комади се додатно мељу;
  • сечене мркве и црни лук додају се јелима дебелих зидова, који се прже на масти око 10 минута;
  • затим се сам купус стави, дода се мало шећера, по потреби сол и вода;
  • много течности не би требало сипати, иначе ће се посуда испустити без укуса; ако је потребно, додаје се мало приликом кључања;
  • по жељи се пре кухања додаје пре-пржено месо.
По жељи, пред куватето, към товасето се добават пре-прасо месо

Тип! Кухање у лонцима и посудама било је типично за кухињу античке Русије. Када их користите, добићете не само истинско руско јело, већ и производ који се кува на лаганој ватри, у којој ће се максимално очувати све корисне особине купуса.

Руски купус Селианка

Данас се сољанка назива доста масна и зачињена супаДодавањем купуса и укисељених краставаца. У КСВИИИ вијеку сељанин је назван другим течајем. Дакле, нудимо рецепт за овакав паприкаш са фотографијама корак по корак:

  • његова база је исечена лук, преливена масноћом (обично је извађена из бујона);
  • затим се додају укисељени краставци, угушени у веома концентрисаном месном бујону;
  • кисели купус, ако је потребно, опрати и испрати уз додатак гљиве или говеђе јухе.
  • након омекшавања брашно се пече на маслацу у посуди и пече још 10 минута;
  • затим се у тави стави у слојеве купуса, куханог меса, шунке, бубрега и кобасица, укисељених гљива, зачинских биљака, а све то раскош иде око 20 минута у пећ.

Да би се сачувало што је могуће више витамина, кисели купус је најбоље не резати, већ исећи на неколико комада.

Немачки рецепти

У Њемачкој, као иу Русији, кисело купус био је више поштован. Права божићна вечера била је једноставно незамислива без овог националног јела у комбинацији са зглобом. Генерално, Немци радије кувају купус са свињетином: ребра или кобасице.

Кисите га унапријед у глиненим посудама потопљеним у воду без додавања мркве. Свињска маст или маслац, бибер, лук, бобице клеке, јабуке, кумин, и наравно, пиво треба укључити у „прави“ паприкаш.

Ми ћемо описатисамо најједноставнији рецепт:

  • танко исецкана димљена маст у тигању дебелих зидова се пече до чварака;
  • затим се луком додају танки полукругови и прже до благо златне боје;
  • ако се жели, овдје се бацају кобасице или пржена ребра;
  • додају се ферментисани купус, зачини, со и мало шећера;
  • вода улива;
  • јело се пече на високој температури до златно браон боје;
  • Јабуке се додају последње, а јело се припрема.
Немци радије кувају купус са свињетином: ребра или кобасице

По жељи, шећер се може заменити било којим киселим џемом, на пример, од црне рибизле. То ће купусу дати осебујан укус и укус. Додаје се око 5 минута пре уклањања посуде из пећи.

Интересно! Медитеран се сматра домовином овог поврћа. На италијанском, цапитата значи глава. Његово специфично име Брассица потиче од грчке ријечи "брассо" - крцкање, пуцкетање.

Купус паприкаш у чешком стилу

Ни један празнични сто у Чешкој Републици такође не ради без купуса. У овој земљи постоји чак и Унија њених љубавника. Да бисте дегустирали ферментисана јела и изабрали најбоље, прави се гурмани окупљају у Доброшанима.

Наравно, Чеси обожавају купус и то у облику пирјана. Штавише, за његову припрему користе се не само бели купус, карфиол, већ и црвени купус. Последњи гулаш се најчешће налази у вину са јабукама.

Главни врхунац овог јелана чешком је пре-маринирање овог поврћа. Вепро-кнедло-зело - купус са свињетином и кнедлама, као и пирјана са кобасицама за пиво, врло је популаран. Пеците га са патком.

Сок од свежег купуса је идеална козметика. Не само да помлађује кожу и чини је баршунастом, већ и подстиче зарастање рана.

Дакле, детаљно ћемо описати рецепт за укусни купус са патком корак по корак (види фотографију):

  • пилетина укисељена 8-10 сати са шећером, циметом, луком, ђумбиром, каранфилићима, чешњаком и папром;
  • затим је узета из слане воде, опечена да би се уклонили вишак зачина, и остављена да тече;
  • сува сува патка са мешавином сенфа и меда;
  • напуните га већ припремљеним варивом;
  • абдомен птице је зашивен, а ноге и крила омотана фолијом;
  • пеците патку са запеченим купусом око 1,5 сат у пећници;
  • настали вишак масноће у процесу кухања се уклања жлицом;
  • минута за 40 фолија је боље уклонити, тако да су ноге и крила такође запечена;
  • послужите ову мирисну посуду са печеним или куваним кромпиром.
Пирени купус може да служи за целосно главно јело

Занимљиво! Чак се и Питагора бавио селекцијом купуса. Тврдио је да ублажава умор, побољшава расположење и јача организам. Посвећено јој је много времена и сам цар Диоклецијан.

Купус са шљива

ВеомаЗанимљива је припрема слатко-киселог прженог купуса са шљивама. Додаје специфичан укус јелу, слично укусу димљеног меса. Ако сте заинтересовани за ову необичну комбинацију, предлажемо да је сами спремите. Дакле, рецепт за свеж купус са шљивама (види слику) је корак по корак:

  • ситно сецкани лук, а затим шаргарепе, исецкане на тањуре, се прелазе у тави;
  • ситно исецкане шљиве се додају луку и шаргарепи и кувају неколико минута;
  • свеж купус се реже што је могуће тање, затим се додаје со;
  • купус пажљиво држи руке тако да даје сок;
  • додајте у посуду, по жељи, улијте мало папра;
  • кухајте испод поклопца 30-40 минута.
Кухање слатког и киселог купуса са сувим шљивама је веома занимљиво

Занимљиво! По први пут да ферментира купус натопљен вином, научио је у Кини. То је постало добродошло јело на руском столу у облику квасца тек у КСИВ вијеку, након рација Џингис Кана.

Пуњење за пиринате са купусом. Субтлетиес

Купус за пуњење може се угасити у свјежем и укисељеном облику. Поред печеног лука, може се додати и њему:

  • шаргарепа;
  • парадајз, кечап или парадајз пасте;
  • кувана јаја;
  • поховано месо или месо;
  • печурке;
  • бибер, кумин, каранфилић, мушкатни орашчић и други зачини по избору.
Купусза пуњење може се угасити у свјежем и ферментисаном облику

Занимљиво! Стари Грци су сматрали да је купус симбол трезвености и препоручено је да се конзумира за ублажавање интоксикације.

Пошто ће се врели купус држати тијеста, треба га охладити прије кухања. У пуњењу би требало да буде најмање течности, иначе ће се једноставно извући. Зато се пите прво шире на тигањ, са шавом - у овом случају, шавови ће се закухати и неће се разилазити.

Пљескавице са купусом, направљене од квасца, лиснатог тијеста или тијеста у кефиру могу се пржити у тави или кухати у пећници. Тако да су добро пржене, боље их је кухати на средњој ватри до златно смеђе.

Интересно! Користи купуса биле су већ познате у древном Египту. Дакле, у време Рамзеса ИИ, лекари су саветовали да је потребно укључити га у исхрану. Штавише, купус у то време још је био мало познат, тако да се у племенитим кућама сматрало изузетним десертом.

Пошто ће се врели купус држати тијеста, треба га охладити прије кухања пљескавица

Кухар Илиа Лазерсон предлаже кориштење пирјаног киселог купуса с месом . Киселина која се налази у овом јелу доприноси бољој апсорпцији.