Зелени чај током трудноће: разуман приступ за трудницу

Здрава исхрана је важна за сваку особу, а посебно за трудницу. Зелени чај је међу корисним производима, али има одређена ограничења у потрошњи. Хајде да схватимо да ли га можете пити у фази ношења. Употреба, оштећење пића и карактеристике употребе у исхрани.

Састав зеленог чаја

Чај је вредна биљка која садржи више од 300 биолошки активних супстанци. Студије пића нису престале 200 година, али то нам не дозвољава да извучемо коначне закључке о утицају чаја на организам. Заједно са научним подацима, лековити бујон је богато обрастао митовима, популарним веровањима и субјективним искуством употребе.

Црни и зелени чај је иста биљка, али се прерађује на различите начине. Зелена је подвргнута делимичној ферментацији, док се црнац подвргава потпуном процесу оксидације.

Зелени чај садржи следеће супстанце:

  • полифеноли (танин, флавоноиди, катехини, итд.);
  • алкалоиди (кофеин, теин, теофилин, теобромин);
  • витамини (А, Б, Ц, К, П, ПП, итд.)
  • минерали (калцијум, калијум, цинк, флуор, фосфор, магнезијум, селен, манган, бакар, итд.);
  • протеини, амино киселине;
  • каротеноиди;
  • токофероли;
  • полисахариде;
  • смоле и органске киселине;
  • етерична уља и друго.

Постоји много различитих врста зеленог чаја, а свака од њих има своје особености у методама обраде. Присутност активних супстанци и нутритивних вредности директно зависи од врсте напитка, као и од начина припремања, додавањадодатне састојке (лимун, нане, шећер, млеко, кондензовано млеко, мед и сл.).

Чај има богату композицију, а научници настављају да истражују својства јединствене биљке

Пошто чај садржи око 8% витамина и минерала, њихов обим незнатно покрива потребе труднице у потребним елементима. У том смислу, неразумно је надати се пићу. Поред тога, друге компоненте (полифеноли, алкалоиди, итд.), Које имају снажан утицај на људско тело, додају посебну вредност зеленом чају.

У Кини и Јапану чај је признат као лијек за све болести.

Предности пића за труднице

Зелени чај је одлично тоничко пиће.Свјетска здравствена организација (ВХО) укључила је овај производ у листу виталних, без којих је поштивање здравог начина живота немогуће.Али када се конзумира било које јело, најважнији значај лежи у разумним границама, зелени чај није изузетак. Размислите о предностима пића за труднице има смисла само уз умјерену употребу. Чај има најразличитије ефекте на људске органе и системе. Истакните најрелевантније:

  • јача имуни систем, што доприноси смањењу морбидитета;
  • убрзава метаболизам;
  • смањује апетит;
  • смањује синдром едема;
  • уклања токсине, шљаке;
  • спречава развој канцерогених тумора;
  • смањује холестерол;
  • побољшава рад срца ипловила;
  • благо повисује крвни притисак;
  • побољшава функцију пробаве;
  • има благи диуретски ефекат;
  • нормализује ниво шећера, што помаже у спречавању дијабетеса;
  • побољшава стање усне шупљине;
  • подмлађује тело;
  • има антимикробно дејство;
  • ублажава знакове токсемије;
  • даје живост, активност.

Листа се може наставити и временом ће се ажурирати новим подацима, јер се истраживање о ефекту зеленог чаја на организам не зауставља. Повећање крвног притиска се компензује диуретичким ефектом пића, тако да је његов раст краткотрајан и безначајан. Наравно, ако жена има историју тешке хипертензије, не би требало да се укључите у зелени чај. Ипак, корисна својства пића су много више од негативних.

Једна од најновијих изјава јапанских научника указује на способност зеленог чаја да смањи ризик од развоја фаталне болести за особу - анеуризме абдоминалне аорте.

Ако нема контраиндикација, зелени чај са лимуном савршено се носи са јутарњом мучнином током трудноће

Прогресивни лекари у лице доктора као што је Комаровски Ие.О. П. верујете да трудна жена може да једе и пије било коју храну као део здраве исхране. Зелени чај се налази на листи препоручених производа, али треба узети у обзир индивидуалну реакцију организма на пиће, као и жељу мајке. Женско тело је веомамудро уређен, иу самом периоду гестације сугерише које супстанце нема.

Стајалиште научне медицине је веома привлачно за мене. Трудноћа није болест, и ако тело очајнички нешто тражи, није мудро ограничавати га. Пијем зелени чај више од 10 година. Није се зауставио и током трудноће. Али маргинална стопа је била 3 ​​чаше дневно, једноставно није хтела. Никакви негативни ефекти на здравље нису приметили, а користи су опипљиве. Референтна тачка треба бити благостање труднице. На пример, психолози верују да ако једете или пијете нешто са осећајем кривице, онда ће у том случају сигурно постојати негативне последице за тело. Мислим да не треба да се бавите добробитима, штетама, и да користите оно што желите у разумним границама и уживајте у храни. Позитивна локација мајке много је вреднија за воће од чаше зеленог чаја. Наравно, ово правило се не односи на оне који имају озбиљне контраиндикације за одређени производ.

Видео: користан зелени чај

Контраиндикације и могућа штета

Пошто је зелени чај један од пића са високом биолошком активношћу, његов пријем треба да буде усклађен са лекаром.Производ може бити контраиндикован за озбиљне болести:

  • гастроинтестинални тракт;
  • срце, јетра, бубрег;
  • крв и други.

Претјерана конзумација зеленог чаја од стране труднице може имати неке негативне посљедице:

  1. Вишакприхватљива доза кофеина. Зелени напитак у једној чаши (200 мл) садржи 85 мг кофеина (у црној боји - 71 мг). СЗО је успоставила сигуран ниво ове супстанце за труднице на дан - до 300 мг. Повећана доза кофеина доводи до ризика од смрти фетуса и рођења детета са малом тежином. За маме - повећање притиска, лупање срца, ексцитација нервног система. Међутим, чај кофеин нежно утиче на тело, брже се елиминише, а ако се разблажи са млечном бујоном, неутралишу се штетни ефекти супстанце.
  2. Фолна киселина се још више апсорбује у организму. Витамин Б9 је веома важан за потпуно формирање ембриона у раним фазама. Недостатак супстанце огледа се у облику разних патологија феталне неуралне цеви. Више од 67% Рускиња доживљава недостатак елемената током трудноће. Из тог разлога гинеколози прописују фолну киселину у фази планирања иу првом триместру трудноће.
  3. Као последица друге тачке - смањење апсорпције гвожђа. Сви витамини и минерали се пробављају захваљујући једни другима. Недостатак фолата доводи до смањења жељеза. Даље дуж ланца - низак хемоглобин, анемија. Овај процес је веома опасан за трудницу и дете.
  4. Иритација зида желуца. Чак и ако будућа мајка нема гастроинтестиналних болести, зелени чај изазива прекомјерно лучење желучаног сока, што може довести до жгаравице и развоја гастроинтестиналних болести.

11 важних правила за конзумирање зеленог чаја током трудноће

Зелени чај -вредно и здраво пиће. У већини случајева, лекари дозвољавају женама да уживају у укусу током читавог периода трудноће, уз разумне границе.

Да би зелени чај донио само корист женском тијелу, потребно је слиједити неколико једноставних правила.

  1. Придржавати се норме. Лекари препоручују да одрасли не користе више од 400 мл чаја дневно. Ово је око две шоље.
  2. Смањите снагу пића. Лако припремљен чај неће снажно оптеретити женске системе и органе.
  3. Користите производ од листа. Чај у врећама је ниског квалитета, његове корисне особине су практично одсутне. Недавне научне студије су показале да су чајне врећице у којима је чајна прашина замотана још већа пријетња здрављу од њиховог садржаја. Папир је импрегниран посебним синтетичким смолама на бази алкохола и ацетона. Коментари су сувишни.
  4. Потребно је пити чај 20-30 минута пре или после главног оброка. То ће помоћи да се смањи оптерећење желуца и омогући боља апсорпција свих корисних супстанци.
  5. Млеко додано у чај неутралише ефекат кофеина, али и значајно смањује количину витамина.
  6. Оптимална температура готовог пића треба да буде 50-60 степени. Превише врели чај оштећује слузокожу уста, једњака, желуца и не дозвољава да се у потпуности открију укус и мирис лишћа. Хладни чај изазива накупљање спутума у ​​бронхима.
  7. Препоручује се зелени напитакварење није кипуће воде, и топле воде, око 70-80 степени.
  8. Чај за инфузију траје око 2-5 минута. Повећање времена припреме ће довести до горког укуса.
  9. Сваки пут користите нову групу лишћа. Дозвољено је неколико пута сипати листове чаја током једне церемоније чаја, али већ сутра је већ опасно користити јучерашњу инфузију. Постаје плодно тло за репродукцију штетних бактерија.
  10. Немојте пити зелени чај на празан желудац. То може довести до проблема са дигестивним трактом.
  11. Не пијте пити лекове, јер спречава да се лекови апсорбују.

У зависности од личних преференција и индикација, зеленом чају се допушта додавање лимуна, менте, матичњака, шећера, меда, млека, кондензованог млека, итд.

Видео: доктор о правилима производње зеленог чаја

Зелени чај је право складиште вриједних супстанци. СЗО сматра да је пиће саставни дио здраве прехране. Бројне научне студије откривају нове доказе о терапијским ефектима чаја на људски организам. Лекари дозвољавају трудницама да га пију, али подлежу мерама и неким правилима. Од неумјереног и неправилног конзумирања исцјељења инфузија може бити отров и за будућу мајку и за бебу.